avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Parasire casa conjugala
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Parasire casa conjugala

Buna ziua! am si eu nevoie de cateva informatii, eu si sotul meu nu ne mai intelegem,el consuma alcool si nu vrea sa se schimbe,eu vreau sa plec de acasa ,suntem casatoriti de 4 ani si avem o fetita de 4 ani. ce trebuie sa fac legal inainte de a parasi casa .eu vreau sa plec la parintii mei. va multumesc si astept un rasp
Stimata doamna,
Inainte sa parasiti domiciliul conjugal, ar fi bine sa luati in cosiderare ca aveti un copil la care tineti foarte mult, il iubiti si nu ati dori sa il faceti sa sufere, nu-i asa? Si apoi, ar fi bine sa mai faceti o incercare privind reabilitarea sotului dumneavoastra. In final, puteti incerca sa consultati si un avocat.
Dacă nu va e bine, plecați unde va e. Copilul nu o sa fie mai fericit dacă dvs suferiți.
Înainte de a pleca, va puteți anunța soțul despre intenție, iar după ce va mutați cereți în instanta fie divorțul , fie ca locuința copilului sa fie stabilita la dvs.
Nu exista infractiunea de parasire a domiciliului conjugal. Constituia va garanteaza libera circulatie.

Fiind mama fetitei, nu puteti fi acuzata nici de infractiunea de rapire a minorei, ptr. ca sunteti ocrotitoarei ei legala si ramaneti in tara.

Nu puteti fi acuzata de infractiunea de abandon de familie, ptr.ca sotul dvs. - presupun - o avea un loc de munca, nu traieste din mila dvs, si nu-I datorati intretinere.

"Art. 378 - Abandonul de familie

(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:

a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;

b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;

c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă."


Va puteti justifica - daca considerati ca e cazul - plecarea prin temerea justificata ca un sot alcoolic pune in pericol fetita, care nu are ce invata de la un vicios si este in pericol continuu, un alcoholic fiind imprevizibil.

"Art. 197 - Relele tratamente aplicate minorului

Punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi."

Daca au fost certuri in familie si sunteti decisa sa divortati, va recomand sa faceti o plangere penala impotriva sotului (nu e necesar sa va fi batut, e suficient sa va fi certat, sa va intimideze, sa va sperie) si sa introduceti actiunea de divort prin care sa cereti incredintarea minorei.

Altfel, - dsv.va cunoasteti sotul - acesta v-ar putea ataca el printr-o plangere penala (eu pun in discutie scenariile cele mai rele si razbunatoare) fundamentata pe Art. 379 Cod penal.
(1) Reţinerea de către un părinte a copilului său minor, fără consimţământul celuilalt părinte sau al persoanei căreia i-a fost încredinţat minorul potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă"

Deci, daca nu ati reusit sa aveti o discutie prin care sa ajungeti la acordul de a divorta si deci sa aveti acordul lui de a va muta la parinti cu fata, ori va este teama sa deschideti o astfel de discutie si doriti sa-l puneti in fata faptului implinit, caz in care nu stiti cum ar putea reactiona,
introduceti intai cererea de divort si/sau o plangere penala, ca sa nu va treziti ca va acuza el primul.

Si informati si autoritatea tutelara ca ati schimbat domiciliul minorei.

Casa in care locuiti ce regim de proprietate are?




Eu v-as recomanda initial sa consultati un avocat. Demersurile depind de ce anume doriti sa obtineti in timpul divortului si/sau al partajului, daca lucrati sau nu, daca fata merge la gradinita sau nu, unde doriti sa ramaneti cu copilul dupa divort, daca aveti cota din apartament, daca il doriti in natura sau nu etc.
D-na daca nu sunteti fericita, iar sotul nu renunta la metehne, plecati . Cu cat mai repede cu atat mai bine. Nu numai ca va faceti dvs. un bine dar ii faceti si copilului. Nu mai sunt vremurile de altadata cand sotia era obligata sa stea langa un sot alcoolic si violent doar pentru ca o condamna societatea. Viata e scurta si nu se merita sa stati ancorata langa cineva care nu se trezeste nici macar dimineata din mahmureala. Daca aveti suportul parintilor veti trece si peste aceasta perioada mai dificila. Desigur nu o sa va fie tocmai usor dar cu timpul ranile se vor cicatriza, poate veti intalni pe cineva mai bun care sa va respecte si sa va ofere atat dvs. cat si copilului o viata linistita. Sotul va fi obligat la pensie, copilul oricum va ramane la dvs. ca doar nu o sa-l dea instanta unui parinte alcoolic(desigur asta veti demonstra dvs. in instanta).Aveti incredere in dvs., judecati la rece si decideti ce e mai bine pentru dvs. si copilul dvs.

Alte discuții în legătură

Divorț și custodie copil Szabo edith Szabo edith As dori sa mă informați Cum ar trebui sa procedez pentru a divorța și a obține custodia copilului de un barbat care are grave probleme cu alcoolul. ... (vezi toată discuția)
Am o problema in legatura cu divortul gynutza_sweet gynutza_sweet sunt casatorita si am o fetita in varsta de 2 ani,nu ma mai inteleg cu sotul si il banuiesc de adulter. nu stiu ce sa fac,daca plec de la el si iau fetita cu ... (vezi toată discuția)
Divort - copil minor bibi30 bibi30 Buna ziua, Am o mare rugaminte la cei in masura sa ma ajute si sa ma lamureasca intr-o astfel de problema.Sunt casatorita de 4 ani(relatia in sine ... (vezi toată discuția)