avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... 2 amenzi in aceeasi zi in baza legii 61/1991
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

2 amenzi in aceeasi zi in baza legii 61/1991

Deci,am luat 2 amenzi in baza legii 61/1991 la diferenta de 1 ora.
Intr-o dimineata dupa ce am petrecut putin cu prieteni mei ne-am oprit la un non-stop sa mai stam putin,ei si-au luat niste beri ...mi-am luat si eu una ca nu puteam sa ii las la greu,au inceput sa faca galagie(radeau si glumeau dar mai mult urlau) si a venit politia...moment in care eu m-am dus mai in spate sa privesc pentru ca nu vruiam sa iau amenda aiurea(tin sa mentionez ca sunt dintr-un oras mic in care toata lumea se cunoaste) Eu am stat cuminte,m-am uitat la ei cum se certau cu politisti,le-au luat datele si pe mine nu m-au bagat in seama...toate buna si frumoase am crezut ca am scapat.
Apoi prieteni mei au decis ca vor sa faca baie la strand,el fiind inchis dar oricum toata lumea se duce si face baie seara( o bere la paznic si se rezolva). Acum...a venit alt echipaj si la strand,intradevar aici meritam amenda,am luat-o pentru ca m-am speriat ca ne amenintau cu amenda si am dat date false si a-2-a zi m-am trezit cu amenda pentru ca am dat date false si ca am consumat bauturi alcoolice in loc public in val de 200 de lei ( nici o problema,m-am dus am platit-o pentru ca o meritam).Acum devine interesant...prima amenda in mod "normal" am luat-o la strand pe data de 05.07.2015 apoi m-am trezit acasa cu o amenda tot din data de 05.07.2015 dar intocmita pe 07.07.2015 de la prima patrula pentru aceeasi fapta (am refuzat sa cooperez cu politia si consum de alcool in loc public) Ideea e ca politisti prima data nici nu m-au bagat in seama,nu mi-au luat datele si m-au lasat in pace . E normal asa ceva? pot face ceva ca sa nu platesc "prima" amenda care mi-a dat-o patrula care nici macar nu mi-a luat datele si probabil m-a cunoscut unul dintre ei si le-a spus datele mele?

Cel mai recent răspuns: stanescucristiana , utilizator 07:12, 21 Iulie 2015
Cand vi s-a comunicat pv emis la 07.07.15 ?
Sunt, în primul rând, 2 amenzi pentru fapte diferite.
În al 2-lea rând va fi vorba , în evaluarea judecătorului , despre faptul că sunteți perseverent în exercitarea unor contravenții, deci și evaluarea va fi pe măsură
Verficati daca PV este intocmit in conformitate cu art.de mai jos.
ART. 15
(1) Contravenţia se constată printr-un proces-verbal încheiat de persoanele anume prevăzute în actul normativ care stabileşte şi sancţionează contravenţia, denumite în mod generic agenţi constatatori.
(2) Pot fi agenţi constatatori: primarii, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, special abilitaţi, persoanele împuternicite în acest scop de miniştri şi de alţi conducători ai autorităţilor administraţiei publice centrale, de prefecţi, preşedinţi ai consiliilor judeţene, primari, de primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi de alte persoane prevăzute în legi speciale.
(3) Ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor constată contravenţii privind: apărarea ordinii publice; circulaţia pe drumurile publice; regulile generale de comerţ; vânzarea, circulaţia şi transportul produselor alimentare şi nealimentare, ţigărilor şi băuturilor alcoolice; alte domenii de activitate stabilite prin lege sau prin hotărâre a Guvernului.

ART. 16
(1) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.
(11) În cazul contravenienţilor cetăţeni străini, persoane fără cetăţenie sau cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, în procesul-verbal vor fi cuprinse şi următoarele date: seria şi numărul paşaportului ori ale altui document de trecerea frontierei de stat, data eliberării acestuia şi statul emitent.
(2) Abrogat
(3) Abrogat
(4) Abrogat
(5) În cazul în care contravenientul este minor procesul-verbal va cuprinde şi numele, prenumele şi domiciliul părinţilor sau ale altor reprezentanţi ori ocrotitori legali ai acestuia.
(6) În situaţia în care contravenientul este persoană juridică în procesul-verbal se vor face menţiuni cu privire la denumirea, sediul, numărul de înmatriculare în registrul comerţului şi codul fiscal ale acesteia, precum şi datele de identificare a persoanei care o reprezintă.
(7) În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare. Obiecţiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica "Alte menţiuni", sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal.

ART. 17
Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu.

ART. 18
Contravenientul este obligat să prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate ori documentele în baza cărora se fac menţiunile prevăzute la art. 16 alin.(3). În caz de refuz, pentru legitimarea contravenientului agentul constatator poate apela la ofiţeri şi subofiţeri de poliţie, jandarmi sau gardieni publici.

ART. 19
(1) Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagină de agentul constatator şi de contravenient. În cazul în care contravenientul nu se află de faţă, refuză sau nu poate să semneze, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurări,
care trebuie să fie confirmate de cel puţin un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnătura acestuia.
(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3) În lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.


Contestatia se introduce in 15 zile de la comunicarea procesului verbal. Prin contestatie putetii sa solicitati anularea procesului verbal sau inlocuirea acestuia cu avertisment.
Tanand cont ca v-ati platiti amenda si ati si recunoscut greseala , nu sunteti de rea credinta.

Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces verbal de contraventie ioanm13 ioanm13 Buna ziua!Am primit prin posta un Proces-Verbal de Contraventie adica o amenda pentru consumul de bauturi alcoolice in spatiul public.Pe langa faptul ca ... (vezi toată discuția)
Ameda primita fara proces verbal IonutDragan IonutDragan Salutare, am si eu o nelamurire cu privere la o ameda pe care am primit-o. Dupa cum spuneam in titlu am primit o ameda, fara sa mi se intocmeasca proces verbal ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de cercetare la fata locului sagetarius sagetarius care sunt cazurile de nulitate a unui p-v de cfl, in cazul unui accident rutier? (vezi toată discuția)