Hmmm. Sper ca "originalitatea" functionarilor publici romani nu v-a taiat bucuria reintoarcerii in Romania. Oricum acesta-i numai inceputul, mai urmeaza multe altele.
Revenind la intrebarea d-voastra trebui sa va scriu ca doar serviciul public comunitar de pe langa primaria de sector va poate rezolva problema, asadar la ei trebuie sa reveniti cu insistente.
Va multumesc,
deci exista un astfel de serviciu in fiecare sector?
Voi cauta si voi insista acolo.
Nu inteleg de ce certificatele de nastere care au fost copiate xerox si legalizate de catre serviciul pasapoarte acum 24 de ani, nu sunt valabile acum. Fiul meu are CNP ul acolo, sotul nu, caci asa era atunci "sistemul" ...sunt totusi niste acte , il am si traduse in engleza , cu apostila.....
Atunci am fost obilgati sa depunem buletinele si actele in original, pentru ca altfel, nu primeam pasaportul, pt. a emigra.
Si...nu, nu ma las dezamagita, am venit ca sa raman. :)
va multumesc.
Daca tot ati venit ca sa ramaneti solicitati pentru inceput carti de identitate provizorii pe motivul lipsa certificatului de nastere. Fiul dvs. care spuneti ca figura in baza poate solicita si obtine aceasta la serviciul de evidenta din localitatea in care declarati ca detineti o locuinta proprietate sau acolo unde cineva, proprietar fiind, este dispus a va lua in spatiu.Dupa care pe baza actului de identitate provizoriu(CIP) fiul se prezinta la starea civila de la locul unde domiciliati si solicita prin corespondenta(daca locul nasterii este altul decat locul de domiciliu) certificatul de nastere de tip nou, international. Costa 2 lei taxa de timbru. Dupa obtinerea certificatului fiul solicita o noua carte de identitate de acesta data nu provizorie ci pe 10 ani.
Pentru dvs. si sot daca sustineti ca nu ati fost gasiti trebuie sa depuneti o adeverinta de cetatenie romana(nu mai detineti pasapoartele romanesti expirate?) pe care o obtineti de la Directia Generala de Pasapoarte.
Va multumesc pentru raspuns,
cred ca ne invartim intr-un cerc... nu mai inteleg ce vor de fapt.
dar daca imi permiteti va explic pe scurt:
1. avem pasapoartele romanesti, emise in 1991, acum expirate, dar care spun ei, ca fiind expirate nu mai au valoare (!?!?!?!?)
2. am fost cu persoana care ne ia in spatiu, la circa de politie de care apartine cu domiciliul, si nici aici, nu au fost multumiti cu pasaportul expirat si cu cel strain, valabil, in care apar datele personale, mai putin adresa. Ei cer adresa pentru a fi siguri ca locuim acolo, nu inteleg nici asta, de vreme ce sunt cetatean roman.Buletinele de identitate straine, sunt intr-o limba pe care nu o inteleg, deci nu e relevant pentru ei.
3. ne-au trimis apoi, la sectia de politie de pe raza ultimului domiciliu avut in Buc. unde sa depunem formularele, normal, neavand certificatele de nastere originale, ci doar copii legalizate. Au spus ca le vor trimite la Pasapoarte, si sa asteptam o LUNA. (dupa cum se pare , arhivele sunt chiar pe Luna, dureaza mult raspunsul...)
4.De la consiliul popular de pe Maresal Averescu, unde nu am putut depune actele ni s-a spus ca pasaportul strain si cel expirat romanesc, nu fac dovada ca mai suntem cetateni romani si nu ne pot elibera certificat de nastere duplicat, pana nu aducem un buletin provizoriu.
5. greu de priceput... acum asteptam raspuns de la sectia unde am depus formularele, unde sun saptamanal si de unde ni se spune, acru si plictisit, sa asteptam.
deci de o luna, asteptam, dupa ce ne-am tot dus pe unde ne-au trimis, functionari care fie nu stiu ce au de facut sau poate, nu au chef de lucru. Inteleg birocratia, dar daca e combinata cu lenea si dezinteresul.... e foarte usor sa puna un om pe drumuri , exact aiurea, de la Iuda la Caiafa.
am rabdare.
:)....
revin cu amanunte:
==================================================================
"Eliberarea cartii de identitate provizorii cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, care locuiesc temporar in Romania
DOCUMENTE NECESARE:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate cetatenilor români cu domiciliul în strainatate si resedinta în România;
- pasaportul, aflat în termen de valabilitate, care atesta statutul de cetatean român domiciliat în strainatate, original si copii ale filei informatizate si ale filelor destinate aplicarii vizelor si stampilelor autoritatilor de frontiera, precum si copii ale acelorasi file ale pasaportului strain, pentru situatia în care solicitantul a intrat în tara cu un document de calatorie emis de o autoritate straina;
- certificatul de nastere si/sau de casatorie, eliberate de oficiile de stare civila române, original si copie;
- hotărârea de divorț definitiva și irevocabilă, după caz, original si copie;
- dovada adresei de reședință din România, original si copie;
- doua fotografii marimea ¾ cm, având la baza o banda alba de 7 mm;
- chitanta reprezentând contravaloarea cartii de identitate provizorii - 1 leu;
- timbru fiscal sau chitanta reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 5 lei.
====================================
deci, din start, nu avem cum depune cererile, sotul si fiul nu au pasapoarte romanesti valabile, ci doar straine, si nici certificat de nastere de tip nou, cele vechi nemaifiind luate in considerare...
cum procedam????:-/