avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... lnstiintare firma stare graviditate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

lnstiintare firma stare graviditate

Buna ziua,
Va rog sa ma sfatuiti cum sa instiintez in scris firma la care lucrez despre faptul ca sunt gravida si,in ce conditii pot solicita reducerea programului de lucru fara a-mi afecta drepturile salariale si ulterior indemnizatia crestere copil.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:54, 21 August 2015
1. Salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare. (art.2 lit.c din OUG 96/2003.

2. Model cerere de instiintare a angajatorului:

Domnule director,
Subsemnata ……, angajata la …….., in functia de …….., posesoare a C.I. seria …….. nr. …….., C.N.P. …….., va aduc la cunostinta faptul ca sunt insarcinata in ….. saptamani/luni.

Prin prezenta cerere, va rog sa luati in evidenta situatia mea, respectand normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, precum si toate normele legislative in vigoare.

Totodata, conform OUG nr. 96/2003, art. 7, alin. (1), va rog sa transmiteti copii ale documentelor atasate care atesta starea mea fiziologica de graviditate catre medicul de medicina muncii si Inspectoratul Teritorial de Munca.

Va atasez adeverinta eliberata de medicul ginecolog / de familie …….. in data de …………

Va multumesc.

Cu respect/stima/consideratie, Data,
……..
([ link extern ] )

3. OUG 96/2003
Art. 13. - În baza recomandãrii medicului de familie, salariata gravidã care nu poate îndeplini durata normalã de muncã din motive de sãnãtate, a sa sau a fãtului sãu, are dreptul la reducerea cu o pãtrime a duratei normale de muncã, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementãrilor legale.

Model de cerere pentru reducerea timpului de lucru pentru gravide

[ link extern ]
Multumesc ptr raspuns.
Am intrat in concediu de risc din cauza pb de sanatate.
Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza indemnizatia concediu de risc avad in vedere ca in ultimele 10 luni media veniturilor brute este undeva la 3500 lei.
Multumesc.
OUG 158/2005
Art. 31. - (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acorda in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 25/2004.

(2) Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal care se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

(3) Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.

(4) Cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. (2) reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform prevederilor art. 10.

Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motive concediu risc maternal pentru mame mihaelasofronea mihaelasofronea Buna ziua, as dori sa imi iau un concediu de risc maternal ( copilul inca nu a implinit 6 luni), am efectual cele 42 zile lauzie si nu intentionez sa iau ... (vezi toată discuția)
Concediu medical sau risc de sarcina? laurentiuu laurentiuu sunt gravida in prima luna iar doctorul mi-a zis ca pana in luna a 4a sa stau in repaus la pat (acasa). 1) ce este mai bine CM sau risc de sarcina? 2) cat ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru risc maternal . ramona_moraru ramona_moraru Buna ziua , as dori sa stiu daca concediul pentru risc maternal se poate prelungii si dupa 30 de saptamani de sarcina cand ar putea fi acordat concediu ... (vezi toată discuția)