avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acte necesare pentru trimitere in somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acte necesare pentru trimitere in somaj

buna ziua !
desi nu mi-am dorit sa vina aceasta zi , din pacate lipsa comenzilor determina societatea pe care o am sa trimitem cativa angajati in somaj .
rugamintea mea este sa ma ajutati cu cateva sfaturi :
1. cum este mai avantajos pentru societate - sa ii trimitem in somaj tehnic sau sa le intocmim actele necesare pentru a beneficia de somaj ?
2. ce acte trebuie sa pregateasca societatea pentru acordarea de catre AJOFM a indemnizatiei de somaj acestor angajati ?

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dumneavoastra !
Cel mai recent răspuns: curaj , utilizator 10:29, 4 Martie 2010
Pentru şomaj este important să le închideţi cartea de muncă cu datoriile plătite la zi şă să le eliberaţi adeverinţa cu salariul pe 12 luni în urmă.Numai cei ce au un an vechime neîntreruptă pot beneficia de şomaj.
1. Raspunsul la intrebare nu este usor de dat. Eu as opta pentru trimiterea in somaj.
2. Pentru ca salariatii dvs. sa beneficieze de indemnizatie de somaj trebuie sa indeplineasca conditiile:
- sa fie concediati cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului);
- sa aiba 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni (nu neaparat la acelasi angajator si nu neaparat consecutive);
- unitatea sa fi platit la zi contributiile sociale(CAS, CASS, Somaj).
3. Celor concediati trebuie sa le inmanati carnetele de munca (daca au) si deciziile de concediere. De la AJOFM veti primi formularul de adeverinta cu salariul pe 12 luni pe care o veti completa si o veti inmana salariatlor.
Potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, cu modificarile si completarile, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
Intr-un atare caz este vorba de asa-numitul „somaj tehnic", evident cu caracter temporar.
Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj in cazul acesta , angajatorul trebuie sa suspende contractele individuale de munca .

Perioada suspendarii nu este limitata; ea va dura pana la incetarea cauzei care a determinat-o. Angajatorul fara nicio restrictie, stabileste de cand incepe suspendarea si cand se termina. Sunt firesti acest drepturi, intrucat angajatorul are prerogativa organizarii si functionarii unitatii, potrivit art. 40 alin. (1) lit. a) din Codul muncii.
Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului prevazuta la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul si salariatii sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, in conformitate cu art. 2 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2009 privind reglementarea unor masuri de protectie sociala.
Art. 2 alin. (4) din aceeasi ordonanta stipuleaza ca „salariatii isi pastreaza calitatea de asigurat” pe durata celor 3 luni mentionate.
Rezulta din aceste texte de lege ca:
· in afara unei perioade de 3 luni, de exemplu, din anul 2009, pentru celelalte perioade de acordare a indemnizatiei datorate in cazul suspendarii contractelor individuale de munca, se vor plati toate contributiile care revin prin lege atat angajatorului cat si salariatului, acestea constituind, in consecinta, stagiu de cotizare;
· perioada in care contractele sunt suspendate, in care angajatorii si salariatii sunt scutiti de plata contributiilor de asigurari sociale (nu mai mare de 3 luni, de exemplu in anul 2009) este stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor de pensii, somaj si de sanatate, precizarea fiind facuta doar pentru faptul ca pentru cele 3 luni nu se achita nici o contributie, acestea constituind prin lege stagiu de cotizare.
Ca atare, durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului poate fi de 9 luni dar numai 3 luni exista facilitatea mentionata; 6 luni constituie stagiu de cotizare pentru ca se achita contributiile sociale iar 3 luni constituie stagiu de cotizare in baza art. 2 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2009.

2din discutiile avute cu cei de la ITM sunt suficiente decizile de suspendare a contractelor de munca .
Va multumesc din suflet pentru promptitudine !

Datoriile salariatilor sunt platite la zi, totdeauna au fost, aici nu vor fi probleme !
Singurul meu impas este ca : poate, cu ajutorul lui Dumnezeu, peste o luna-doua vom primi iar comenzi astfel incat sa avem iar nevoie de acei angajati . atunci nu ii incurc pe bietii angajati ? ii fac sa alerge pentru a-si intocmi dosarele pentru somaj si peste o luna-doua ii rechem la munca ? in acest caz ei nu mai beneficiaza de somaj , dar macar primesc cel 30 % pana la sfarsitul perioadei pentru care le-a fost calculat somajul ?
si daca iar, peste o luna-doua nu am ce sa le dau de lucru din nou? vor putea ei sa reintre in somaj ?
am intors problema pe toate fetele posibile, si da, pentru ei stiu ca ar fi mai usor sa ii trimit in somaj tehnic, dar din pacate nicicum , oricate calcule am facut, societatea nu-si permite sa le plateasca acea indemnizatie de 75% din salariu

sper ca m-am facut inteleasa ... imi cer scuze , dar sunt puternic afectata de situatie, in cadrul firmei am fost ca o mare familie, niciodata nu au fost probleme care sa nu se poata rezolva cu intelegere si armonie
1. Ii puteti reangaja oricand in perioada de somaj.
2. La fel, ii puteti concedia prin desfiintarea postului si pot intra iar in somaj. daca indeplinesc conditiile pe care le-am spus mai sus.
3. Nu pot primi cei 30% deoarece conditia este sa nu fi lucrat la acel angajator in ultimii 2 ani.
4. Vad ca ati inteles problema cu "somajul tehnic". Are si unele avantaje dar si dezavantaje pentru dvs.
5. Salariatii trebuie sa umble sa-si faca actele pentru somaj. Dvs. nu puteti sa faceti mai mult pentru ei. Si asa cred ca sunteti un angajator model. Altii nu se gandesc prea mult la soarta salariatilor.

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic gabita2000 gabita2000 Buna ziua, As vrea sa va intreb in primul rand ce inseamna somaj tehnic. Am inteles ca este 75% din salariu? Acest somaj ma afecteaza pe mine in privinta ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic adimicu adimicu Buna seara, Va rog sa-mi dati si mie informatii referitoare la somajul tehnic: pe ce perioada se acorda, daca imi afecteaza acordarea concediului de odihna, ... (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj amaiana amaiana Buna ziua.Va rog sa- mi spuneti daca perioada de somaj tehnic-O.G.28/2009 se trece in adeverinta de somaj ca perioada cu contr.m-ca suspendat ... (vezi toată discuția)