avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modernizare lift, sarcina platii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modernizare lift, sarcina platii

Buna ziua,

Sunt chirias de vreo 2 luni in bucuresti. In cazul in care s-a decis ca se vrea modernizarea liftului, si la intretinere lunar ne baga cate 60-70 lei pentru lift (am inteles ca pentru o perioada lunga de acum incolo), chiriasii sunt obligati sa plateasca si aceste.. imbunatatiri? Sau asta e in sarcina proprietarului apartamentului, pentru ca el va beneficia pe termen lung de acel lift, nu chiriasii, care azi sunt, si peste 2 luni nu mai sunt.
Ar trebui sa solicit proprietarului sa imi plateasca lunar partea de lift, care e inclusa in intretinere?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 18:00, 2 August 2015
Pentru asemenea lucrari de modernizare a proprietatii comune, proprietarul ar trebui sa plateasca cota care revine apartamentului sau.

In mod normal in contractul de inchiriere trebuia mentionat acest aspect ca: "toate reparatiile privitoare la instalatii individuale si comune se platesc de catre proprietar".

Depinde cum v-ati inteles in contractul de inchiriere.
De regula chiarisul se angajeaza sa plateasca ce este in lista de plata (intretinerea), numai in cazul in care in contractul de inchiriere s-a specificat ca anumite cheltuieli comune (fondul de reparatii utilizat pentru modernizarea liftului) sa fie achitate de catre proprietar atunci proprietarul trebuie sa plateasca.
Si daca in contract nu e specificat nimic legat de asta? Tot normal mi s-ar parea ca, proprietarul sa plateasca... asta e o investitie, ceva ce vor ei sa faca.. ca mie ca si chirias mi-e bun si liftul actual.
Daca in contractul de inchiriere nu este concret precizata obligatia locatarului sa acopere cheltuielile de reparatii parti comune,atunci acestea revin exclusiv proprietarului apartamentului
Roger25 a scris:

Si daca in contract nu e specificat nimic legat de asta? Tot normal mi s-ar parea ca, proprietarul sa plateasca... asta e o investitie, ceva ce vor ei sa faca.. ca mie ca si chirias mi-e bun si liftul actual.

Cum adica nu e specificat nimic de asta?

Atunci inseamna ca nu trebuie sa platiti nici macar intretinerea. Obligatiile chiriasului rezulta din contractul de inchiriere. Alte pretentii ce nu sunt prevazute in contract sunt nule.

Ce se specifica in contract cu privire la obligatiile chiriasului, mai exact cele referitoare la plata cheltuielilor de intretinere.

Cititi si art 1788 din codul civil, care specifica foarte clar ca astfel de obligatii sunt in sarcina
proprietarului.

Contractul de locaţiune

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

Art. 1788

Sarcina reparaţiilor

(1) Locatorul este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata locaţiunii, conform destinaţiei stabilite potrivit Art. 1799.

(2) Sunt în sarcina locatarului reparaţiile locative, a căror necesitate rezultă din folosinţa obişnuită a bunului.

(3) Dacă, după încheierea contractului, se iveşte nevoia unor reparaţii care sunt în sarcina locatorului, iar acesta din urmă, deşi încunoştinţat, nu începe să ia de îndată măsurile necesare, reparaţiile pot fi făcute de locatar. În acest caz, locatorul este dator să plătească, în afara sumelor avansate de locatar, dobânzi socotite de la data efectuării cheltuielilor.

(4) În caz de urgenţă, locatarul îl poate înştiinţa pe locator şi după începerea reparaţiilor, dobânzile la sumele avansate neputând curge decât de la data înştiinţării.

Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 28 Iulie 2015
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Lucrari modernizare (usi intrare + geamuri), interfon Nochyan Nochyan Locuiesc cu chirie de 3 luni intr\'un imobil, in urma cu aproximativ 10 zile am primit instiintare de la asociatia de proprietari cu privire la obligativitatea ... (vezi toată discuția)
Chiriașii plătesc fondul de reparații incluse în cheltuielile de întreținere? kikybaly kikybaly Bună seara, Aș vrea să știu dacă, conform legislației în vigoare, plata fondului de reparații și a fondului de rulment (cele incluse în cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Chirias la bloc , ce trebuie sa platesc. justlower justlower Buna seara, am inchiriat o garsoniera acum o luna in bucuresti.Am facut contract cu proprietarul dar nu legal. Toate bune si frumoase pana cand a venit ... (vezi toată discuția)