avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chiriașii plătesc fondul de reparații incluse în ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chiriașii plătesc fondul de reparații incluse în cheltuielile de întreținere?

Bună seara,
Aș vrea să știu dacă, conform legislației în vigoare, plata fondului de reparații și a fondului de rulment (cele incluse în cheltuielile lunare de întreținere, afișate de administrație) cade în sarcina chiriașilor sau a proprietarului.
Mulțumesc frumos pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 07:17, 3 Septembrie 2023
Daca la fondul de reparatii va referiti la cheltuielile de reparatie terasa, plasa subsol, reabilitare, sau alte cheltuieli foarte mari atunci acestea sunt suportate de proprietar, la fel si fondul de rulment, daca in contractul de inchiriere nu este stipulat altceva.
HG 1588/2007 Art. 24 (2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de nulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru incasarea fondului de rulment, casienul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta personalizata separata.
(3) In situatiiIe in care, prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul, chiniasuI se obliga sa
participe Ia plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si Ia
formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiiIe de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca pnin actele de transmitene a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului
executiv, Ia cererea proprietarului.


Dar daca este vorba de cheltuielile de reparatii lunare, acestea se repartizeaza in lista lunara si sunt suportate de catre cel care plateste cotele de intretinere, chiriasul in cazul dumneavoastra.
Raspunsul este conditionat de clauzele contractual asumate de parti la incheierea contractului de locatiune
Legal,toate obligatiile de intretinere aferente perioadei contractuale revin chiariasului care locuieste in imobil-daca partile nu au convenit altfel in contract
Intre asociatia de proprietari si proprietari exista acordul de asociere,prin care proprietarii detin drepturi si obligatii legal prevazute
Fondurile dispuse de asociatia de proprietari de rulment,de reparatii,altele ,se impun in lista de intretinere,urmand ca proprietarul apartamentului sa fie obligat la achitarea acestora-inclusiv prin actionare in instanta
Revin cu o nouă întrebare, similară celei de mai sus.
Cine este responsabil de plata diverselor cheltuieli de reparație / modernizare ale clădirii în care este situat spațiul locativ închiriat?

Să fiu un pic mai explicit.
Avem chiriașul Chiriac, care a închiriat un apartament (mobilat și utilat) de la proprietarul Protopop.
1. În apartamentul respectiv se strică diverse chestii (se ard X becuri, se defectează bateriile de la chiuvetă / cadă, se defectează mașina de spălat, aragazul etc.). Cine plătește reparația sau înlocuitul produsului?
2. În bloc se schimbă ușa de la intrare, se schimbă țevile de la subsol, se curăță subsolul (operație de amploare, cu firmă specializată). În grija cui cad costurile astea?
3. În apartament este contor de gaze / apă și o centrală. Periodic, acestea trebuie revizuite, ca obligație legală. Cine achită costurile aferente?

Dacă mă puteți orienta și către legea care reglementează aspectele astea, v-aș fi recunoscător.
Mulțumesc frumos.
Toate acestea cad in sarcina proprietarului de a le plati, cu mici exceptii.
Sa ma explic:
1. Proprietarul plateste la fisc (in cazul in care a declarat contractul de inchiriere) un impozit mai mic decat 16% tocmai avandu-se in vedere aceste cheltuieli de intretinere imobil. Daca nu are contract, cu atat mai mult.
2. Fiind lucrari de mare anvergura si nu o simpla reparatie curenta in proprietatea comuna, aceste cheltuieli le achita proprietarul. De fapt ele s-ar face din fondul de reparatii, daca acesta ar exista. In cazul unor reparatii curente de mica anvergura (se inlocuieste o lampa de pe hol, se fac mici reparatii la ascensor, se inlocuieste un robinet in subsolul blocului etc., cheltuieli care tin mai degraba de administrarea curenta, acestea se achita de catre chirias deoarece atata timp cat locuieste in imobil are si el nevoie sa functioneze bine toate ale cladirii.
3. Proprietarul din acelasi motiv ca la 1.
Ce vrei să spui prin impozit mai mic decât 16%?
Te referi la reducerea aia, de 25% din impozit (sau cât este)?
Ai idee ce lege reglementează relația asta?
Mulțumesc.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli bloc - cine plateste adrian137 adrian137 Buna ziua, Sunt chirias intr-un apartament. La bloc s-a constituit un fond de reparatii (din cate am inteles ar fi ceva similar cu cel de rulment). ... (vezi toată discuția)
Fond reparații lloryshyka lloryshyka Bună dimineața, vă rog să-mi spuneți dacă există un temei legal în baza căruia să fiu obligată să plătesc fondul de reparații. Menționez că, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! ce parti din nota de plata a intretinerii unui bloc, ... popescueduard4 popescueduard4 Buna ziua! ce parti din nota de plata a intretinerii unui bloc, este obligat un chirias sa plateasca? (vezi toată discuția)