avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli bloc - cine plateste
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli bloc - cine plateste

Buna ziua,

Sunt chirias intr-un apartament. La bloc s-a constituit un fond de reparatii (din cate am inteles ar fi ceva similar cu cel de rulment). Intrebarea mea este in sarcina cui revine plata acestui fond? A chiriasului sau a proprietarului? Nu consider normal sa plateasca chiriasul de vreme ce el foarte posibil nu va beneficia de acei bani (se pot folosi la mult timp dupa ce chiriasul a plecat si raman in contul proprietarului).

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 09:09, 14 Octombrie 2014
plata acelui fond , cade in sarcina chiriasului , urmand ca atunci cand plecati, proprietarul urmand sa va restituie suma contribuita la acel fond.
aceasta regula este mai mult decat normala .
Ultima modificare: Luni, 13 Octombrie 2014
ContSters324606, utilizator
Intrebarea mea este in sarcina cui revine plata acestui fond?

Raspunsul corect ar trebui sa existe prevazut in contractul de locatiune incheiat de parti
Conform dispozitii in vigoare ,fondurile aferent proprietatii intra in sarcina proprietarului bunului imobil
Dumneavoastra platiti doar cheltuielile de reparatii pentru luna curenta, care sunt prinse in lista lunii respective, Fondul de reparatii care se strange pentru lucrari mai mari (reabilitare, reparatie terasa, inlocuit plasa subsolului, etc) trebuie achitata de proprietar.
Nu poate proprietarul sa treaca in contract ca un chirias sa plateasca reabilitarea condominiului.
Intre proprietar si chirias se incheie, de regula, contractul de inchiriere. Acesta cuprinde drepturile si obligtiile, sarcinile fiecarei parti, clauze... Printre acestea ar trebui sa se regaseasca si precizarile cu privire la fonduri.
Daca nu s-a specificat in conttrctul cre este intelegerea, lege partilor, atunci apelam la legisltie ca sa ne lamurim.
Astfel in legea 230/2007 se precizeaza ca daca prin contract s-a stabilit ca plata cheltuielilor de intretinere se fface de catre chirias, atunci chiriasul va suporta si fondul de rulment.
Ar fi fost foarte usor ca legiuitorul sa scrie in aceasi fraza ca toate fondurile, inclusiv cel de repratii, se suporta de catre chitias. Ori legiuitorul nu a prevazut as ceva tocmai pentru faptul ca plata fondului de reparatii este in sarcina proprietarului si nu a chiriasului.
Daca chiriasul pleaca isi poate recupera fondul de rulment, lucru prevazut in legislatie, dar fondul de rreparatii nu poate fi recuperat chiar daca nu a fost cheltuit, folosit, asa ca ramane in evidenta asociatiei pe numele proprietarului. Inca o dovada ca proprietarul trebuie sa-l achite si sociatia se foloseste de acest fond indiferent cati chiriasi se perinda prin apartament, cate rude sau prieteni veniti in concedii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fond de reparatii bloc savuvirgil savuvirgil Locuiesc intr-un bloc cu 100 de garsoniere din care 99 sunt proprietate iar eu sunt chirias la intr-o garsoniera care este proprietatea Primariei Capitalei. ... (vezi toată discuția)
Chiriașii plătesc fondul de reparații incluse în cheltuielile de întreținere? kikybaly kikybaly Bună seara, Aș vrea să știu dacă, conform legislației în vigoare, plata fondului de reparații și a fondului de rulment (cele incluse în cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Fondul de reparatii ! Andrei Paraschiv Andrei Paraschiv Buna seara, Am o neclaritate in privinta fondului de reparatii: nu stiu cu exactitate cine ar trebui sa-l plateasca:proprietarul sau chiriasul. L-am ... (vezi toată discuția)