avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de reparatii bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de reparatii bloc

Locuiesc intr-un bloc cu 100 de garsoniere din care 99 sunt proprietate iar eu sunt chirias la intr-o garsoniera care este proprietatea Primariei Capitalei. Eu sunt obligat sa platesc pentru constituirea fondului de reparatii ? Stiu ca reparatiile ,comune sunt responsabilitatea proprietarului (in cazul meu Primaria ) deci sunt obligat sa platesc acest fond sau nu ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:23, 12 Iulie 2013
Obligatia constituirii fondurilor necesare asociatiei de proprietari, cum ar fi si fondul de reparatii, revine proprietarului.

Deci, in calitate de chirias nu aveti obligatia platii fondurilor necesare asociatiei de proprietari ci doar a chiriei si, eventual, a intretinerii, asa cum ati stabilit in contractul de inchiriere.
Obligatiile aferente contractului de locatiune sunt concret stipulate si asumate de parti
Daca in contractul semnat de primarie in calitate de proprietar al spatiului nu este prevazut concret ca locatarul sa achite fondurile aferente spatiului cu destinatia de locuit,pe cale de consecinta acestuia nu ii revine obligatia platii
@savuvirgil
Nu-i mai usor sa va uitati in contractul de inchiriere sa vedeti ce scrie? Sau sa intrebati la primarie, exact acolo unde ati facut contractul?

Fondul de reparatii se constituie pentru lucrari de reparatii, cheltuieli care nu se mai pun pe liste.
Dv. locuiti acolo si beneficiati de aceste reparatii la fel ca si un proprietar si deci este normal sa contribuiti la toate cheltuielile atat curente, cat si la fondurile constituite.
Nici proprietarul, nici chiriasul nu-si iau cu ei pe lumea cealalta fondul de reparatii.

Cu atat mai mult dv. care sunteti un chirias al primariei si se presupune ca va va apuca sfarsitul lumii in acea locuinta, daca nu da vreun noroc peste dv, vreo matusa, vreun noroc la loto sa castigati si sa va cumparati o casa...
Legislatia prevede ca fondul de rulment se plateste de proprietar. Dar in situatia in care prin contractul de inchiriere se prevede ca fondul de rulment se plateste de chirias, chiriasul va plati acest fond de rulment, urmand sa-l primeasca inapoi in momentul incetarii contractului si plecarii din asociatie.
Daca legiuitorul a stabilit asa pentru fondul de rulment, era simplu sa stabileasca aceeasi regula si pentru celelalte fonduri din asociatie, inclusiv pentru reparatii sau fond de reparatii.
Dar legislatia nu prevede aceasta optiune sau scutire a chiriasilor de la plata reparatiilor sau a fondului de reparatii. Acest fond se plateste de cei care locuiesc in apartament indiferent ca sunt proprietari, chiriasi, prieteni, neamuri...

Ca sa se inteleaga mai bine insist: fondul de reparatii se constituie, conform legii, pentru a realiza anumite reparatii, asa cum stabileste adunarea generala, asa cum sunt cuprinse in bugetul de venituri si cheltuieli... Cei ce locuiesc in blocul respectiv beneficiaza de aceste lucrari indiferent ca sunt proprietari sau chiriasi. Tot din fondul de reparatii se fac si micile interventii la lift, la interfon, la orice se repara i n asociatie iar de acestea beneficiaza imediat cei ce traiesc in acel bloc indiferent de statutul lor.
Majoritatea garsonierelor sunt inchiriate ,proprietarii locuiesc in alta locatie si in acest caz proprietarii platesc toate aceste fonduri ,de rulment,de reparatii ..,chiriasii platesc o suma fixa de 200 de eur. si in rest nu sunt obligati la alte cheltuieli .de ce in cazul meu sa fie altfel ? eu platesc ,chiria,electrica ,cablul, si reparatiile necesare in interiorul garsonierei,instalatii,etc. deci de ce sa platesc reparatia terasei ,geamul spart de ex. de la et .7sau 8 ?si alte lucrari aferente legate de cladire .si in contract se specifica acest lucru.(chiriasul suporta cheltuielile pt. reparatiile interioare) si numai in caz de exceptie ,adica daca din neglijenta mea sparg un geam sau zid aferent partilor comune atunci platesc) totusi administratora mi-a oprit bani pentru terasa ,iar acum constituie alt fond de reparatii si mi-a oprit deja 300 de lei Am vorbit cu Primaria si mi-au spus ca daca vin cu factura de la reparatiile la terasa ,ei vor deconta cota parte pt. mine ,dar nu s-a dus nimeni de la asociatie .Si acum revin si intreb ,cum procedez in continuare ?

Alte discuții în legătură

Fond rulment intretinere bloc brendissima brendissima Mai exista sau nu fond de rulment?Eu stiam ca in 2007 s-a decis ca nu mai este obligatoriu, ci optional, dar in acelasi timp s-a nascut foondul de reparatii. ... (vezi toată discuția)
Chirias la bloc , ce trebuie sa platesc. justlower justlower Buna seara, am inchiriat o garsoniera acum o luna in bucuresti.Am facut contract cu proprietarul dar nu legal. Toate bune si frumoase pana cand a venit ... (vezi toată discuția)
Acoperisul buclucas Dan Neagu Dan Neagu Bun gasit, Astazi am primit o instiintare de la presed. AP, ca va apela la instanta daca nu platesc la fondul de reparatii al asociatiei. Precizez ca am ... (vezi toată discuția)