avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fond rulment intretinere bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fond rulment intretinere bloc

Mai exista sau nu fond de rulment?Eu stiam ca in 2007 s-a decis ca nu mai este obligatoriu, ci optional, dar in acelasi timp s-a nascut foondul de reparatii. In prezent, asociatiile percep tot fond de rulment, dar ca si chirias apreciez ca acesta nu ar tb platit, ci propr tb sa faca acest lucru, nu? Problema apare cand asociatia a contractat o firma pt reparatii acoperis si a trecut chelt facute direct la intretinere, pt fiecare propr in parte, si, in paralel, percepe si fond de rulment! Este legal?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 02:25, 17 Ianuarie 2011
Fondul de rulment este obligatoriu, iar acelea au fost doar zvonuri...
HG 1588/2007:

Art. 24. - (1) În scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăţi curente asociaţia, de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regulă, fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin constatarea şi însuşirea experienţei în domeniu a unor asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plată. Pentru încasarea fondului de rulment casierul asociaţiei de proprietari eliberează chitanţă personalizată separată.
(3) În situaţiile în care prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul chiriaşul se obligă să participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuieşte, acesta va participa şi la formarea fondului
de rulment.
(4) Fondul de rulment încasat se poate restitui în situaţiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacă prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinţei locuinţei nu se stipulează altfel, precum şi în situaţiile în care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.
Asociatiile de proprietari, conform HG 1588/2007 cu Normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari, au obligatia de a constitui cele doua fonduri de rulment si de reparatii.
Fondul de rulment este destinat platii in avans a facturilor catre furnizor, pana cand se intocmesc listele, se repartizeaza si apoi se incaseaza, daca se incaseaza, banii de la locatari.
Fondul de reparatii este destinat lucrarilor de intretinere si reparatii ale blocului.

Daca sunteti chirias ar trebui sa aveti o discutie cu proprietarul asupra acestui aspect: cine dintre dv. doi plateste si ce, eventual sa faceti o anexa la contract, daca in contract nu ati prevazut de la bun inceput aceste clauze.

Mai este de mentionat un lucru. Ca si chirias trebuie sa cereti administratorului sa va specifice in chitanta pe care o primiti cand platiti intretinerea pe numele dv. si ca ati achitat ......atatia lei in contul fondului de rulment. Asta pentru a putea sa cereti atunci cand plecati din apartament suma de la fondul de rulment pe care ati achitat-o dv. in cazul ca proprietarul nu vrea s-o plateasca. Fondul de rulment se inapoiaza celui care l-a achitat atunci cand paraseste definitiv asociatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul? xx-79-ecm xx-79-ecm locuiesc cu chirie de un an intr-un apartament.acuma proprietarul nu vrea sa prelungeasca contractul ca are alti chiriasi.intrebarea mea este daca pot sa ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment Emoke Emoke A aparut legea desfintarii fond rulment? Asociatiile au dreptul s-a treaga fond rulment cat vre-au ele s-au sunt stabilite pe cap de familei? (vezi toată discuția)
Datorii apartament prima casa Eveyn Eveyn Buna ziua! Am achizitionat de curand un apartament prin programul Prima Casa. Ne-am mutat in el de 2 saptamani si ceva. Proprietarii au fost draguti si ... (vezi toată discuția)