avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorii apartament Prima casa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorii apartament Prima casa

Buna ziua!
Am achizitionat de curand un apartament prin programul Prima Casa. Ne-am mutat in el de 2 saptamani si ceva. Proprietarii au fost draguti si intr-un fel am tinut legatura cu ei, ca sa rezolvam diverse probleme, gen le-a mai venit un plic important in posta si i-am sunat, etc.. Saptamana trecuta (deci la ceva timp dupa ce ne-am mutat legal), proprietarul ne-a spus ca trebuie sa platim fondul de rulment plus fondul de reparatii, ca el sa isi recupereze banii de la administratie, ceea ce am facut,initial a spus ca e vorba de aproximativ 1100 ron, dar am aflat ca era de fapt putin peste 300,iar in urma cu o zi a adaugat ca trebuie sa ii platim si reparatie lift ( blocul va avea un lift nou si plata acestuia se face treptat prin adaugarea unei sume la intretinere), adica ce a platit el pana in momentul in care a vandut apartamentul (980 de RON). Eu am inteles ca preiau datoria, am inteles ca trebuie sa ii dau fondul de rulment si reparatie inapoi, dar nu inteleg de ce ar trebui sa ii platesc ce a achitat dansul pana acum pentru lift, dupa gandirea mea suma aceasta trebuia inclusa in pretul apartamentului. Va rog sa ma ajutati sa inteleg daca sunt obligata sa ii achit fostului proprietar aceasta suma, cea de reparatie lift. Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 20 Iulie 2017
Eveyn, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:10, 21 Iulie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eveyn a scris:


proprietarul ne-a spus ca trebuie sa platim fondul de rulment plus fondul de reparatii, ca el sa isi recupereze banii de la administratie,

ceea ce am facut,initial a spus ca e vorba de aproximativ 1100 ron, dar am aflat ca era de fapt putin peste 300,iar in urma cu o zi a adaugat ca trebuie sa ii platim si reparatie lift ( blocul va avea un lift nou si plata acestuia se face treptat prin adaugarea unei sume la intretinere), adica ce a platit el pana in momentul in care a vandut apartamentul (980 de RON). Eu am inteles ca preiau datoria, am inteles ca trebuie sa ii dau fondul de rulment si reparatie inapoi, dar nu inteleg de ce ar trebui sa ii platesc ce a achitat dansul pana acum pentru lift, dupa gandirea mea suma aceasta trebuia inclusa in pretul apartamentului. Va rog sa ma ajutati sa inteleg daca sunt obligata sa ii achit fostului proprietar aceasta suma, cea de reparatie lift. Va multumesc anticipat!

1-Conform dispozitii in vigoare fondul de rulment se poate restitui in cazul transferarii dreptului de proprietate asupra bunului imobil HG nr 1588/2007 Art. 24. - (1) In scopul asigurării fondurilor necesare pentru plăţi curente, asociaţia de proprietari stabileşte cuantumul şi cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regulă, fondul de rulment se dimensionează astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociaţia de proprietari în anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflaţiei, iar în cazurile asociaţiilor de proprietari nou-înfiinţate, prin constatarea şi însuşirea experienţei în domeniu a unor asociaţii de proprietari echivalente ca mărime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afişate pe lista de plată. Pentru încasarea fondului de rulment, casierul asociaţiei de proprietari eliberează chitanţă personalizată separată.
(3) In situaţiile în care, prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul, chiriaşul se obligă să participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuieşte, acesta va participa şi la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment încasat se poate restitui în situaţiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, dacă prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosinţei locuinţei nu se stipulează altfel, precum şi în situaţiile în care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.
2-Fondul de reparatii nu se restituie deponentului
HG nr 1588/2007
(5) Asociaţia de proprietari va constitui un fond pentru repararea părţilor de construcţii/instalaţii aflate în proprietate comună, fond cu perioadă de folosire limitată, care va fi depus în contul asociaţiei de proprietari şi nu va putea fi folosit decât cu acordul adunării generale a asociaţiei de proprietari, în conformitate cu bugetul de venituri şi cheltuieli.

3-Vanzatorul nu are temei legal sa solicite sumele utilizate la reparatii parti comune cat a locuit in imobil
Nu sunteti obligata sa achitati suma achitata de vanzator pentru reparatie lift
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu trebuie sa ii restituiti nimic fostului proprietar.
Fostul proprietar sa isi recupereze fondul de rulment, fondul de reparatii nu se restituie.
Dvs veti plati cheltuielile de intretinere de la data intrarii in posesie.
Atentie, lista de intretinere se afiseaza in multe cazuri pentru o luna (sau doua) anterioara, lista pe care trebuie sa o plateasca fostul proprietar. Daca nu o plateste atunci asociatia trebuie sa ii retina fondul de rulment ptr a acoperi cheltuielile.
Va multumesc pentru raspunsuri!
Am inteles cum sta treaba cu fondul de rulment dar cred ca m-am exprimat gresit. Liftul inca se plateste,in rate lunare,nu a fost inca reparat, va fi inlocuit.
Inteleg ca suntem obligati sa preluam plata in continuare, dar proprietarul a motivat ca datorita faptului ca nu va beneficia de el ( de lift) trebuie sa ii restitui ce a platit pana acum ca rata, pana in momentul vanzarii, in total suma de 980 de Ron. Poate sa-mi ceara acest lucru sau ar fi trebuit sa includa aceasta suma in pretul vanzarii?
Nu ii restituiti nimic. Fiecare proprietar are obligatia sa achite obligatiile de plata din listele afisate si conform hotararilor AG. Faptul ca nu va beneficia de lift nu are nicio importanta.

Pretul apartamentului include fondul de reparatii.

Numai in cazul in care in contractul de v/c s-ar fi prevazut ca suma separata banii platiti pentru lift, suma cu care ati fi fost de acord sa i-o platiti, ar fi trebuit sa ii platiti.

Nu are niciun temei legal sa va solicite suma respectiva, ii spuneti ca ati platit pretul cerut si nu mai aveti nicio obligatie fata de el, nici macar sa ii primiti corespondenta.

Discutati cu presedintele si administratorul asociatiei si le puneti in vedere ca nu veti plati in cazul in care vor restitui fostului proprietar cota platita pentru lift pana la data vanzarii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va suntem foarte recunoscatori pentru raspuns! Va multumim, chiar ne-ati lamurit in aceasta problema!

Alte discuții în legătură

Datorii la asociatie claudia2015 claudia2015 Buna ziua, am luat un apartament la licitatie in martie 2015, fostul proprietar avea datorii la asociatie de 5000 ron, ele au fost sterse, dar ne-au bagat de ... (vezi toată discuția)
Fond rulment intretinere bloc brendissima brendissima Mai exista sau nu fond de rulment?Eu stiam ca in 2007 s-a decis ca nu mai este obligatoriu, ci optional, dar in acelasi timp s-a nascut foondul de reparatii. ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari luiza44 luiza44 buna seara, as avea si eu o intrebare!? Asociatia de proprietari ne baga la tabelul de plata in fiecare luna cate 5 lei fond de rulment si 5 lei fon de ... (vezi toată discuția)