avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1133 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de reparatii !
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de reparatii !

Buna seara,

Am o neclaritate in privinta fondului de reparatii: nu stiu cu exactitate cine ar trebui sa-l plateasca:proprietarul sau chiriasul. L-am intrebat pe administratorul de bloc cine trebuie sa-l platesc iar el mi-a raspuns: proprietarul (adik eu),ca este specificat in lege acest lucru. Sincer nu am observat nici o lege care sa spuna clar acest lucru. .Am intrebat diversi oameni,inclusiv altii administratori si marea majoritate din ei mi-au spus ca fondul de reparatii trebuie platit de chirias doar fondul de rulment de catre proprietar.
Mentionez ca nu am in contract ceva sa specifice cine trebuie sa plateasca fondul de reparatii.Doresc sa stiu cine trebuie sa-l plateasca si daca exista acea legea in care este spun acest lucru.

Va multumesc pentru timp si rabdare!
Cel mai recent răspuns: sacalul09 , utilizator 09:42, 25 Decembrie 2009
Fondul de rulment se depune la asociatie pentru a acoperi cotele de intretinere pentru o perioada de o luna. Cine achita cotele de intretinere? Cel care locuieste, consuma apa, agentul termic, gazul, etc. Daca locuieste proprietarul acesta depune fondul de rulment iar daca locuieste chiriasul acesta depune fonndul de rulment.
Fondul de reparatii se suporta de catre proprietar pentru ca din acest fond se realizeaza hidroizolatia la terasa blocului, de exemplu, care s-a degradat in timp. Aceste gen de lucrari (terase, inlocuirea conductelor de alimentare si canalizare, schimbarea liftului, a usii, instalarea interfonului, reabilitarea termica, etc) se realizeaza rar, la cativa ani (fiecare in parte), timp in care proprietarul locuieste acolo, a locuit sau va locui iar chiriasii pot sa vina si sa plece lunar din apartament.
In tot cuprinsul legii 230/2007 si a normelor de aplicare se prevede ca proprietarii au obligatia sa aprobe in adunarea generala si sa achite fondurile de rulment si de reparatii. Dar exista o exceptie prevazuta in art 24(3) din norme:
(3) În situaţiile în care, prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul, chiriaşul se obligă să participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuieşte, acesta va participa şi la formarea fondului de rulment.

Este evident ca ar fi fost simplu ca legiuitorul sa prevada ceva asemanator si cu fondul de reparatii. Dar nu transfera obligatia platii fondului de reparatii catre chirias avand in vedere sederea temporara a acestuia in imobil.
Buna seara,

Va multumesc frumos pentru raspunsul dumneavoastra prompt si mai ales extrem de clar legat de fondul de reparatii si cel de rulment. Nu cunosteam acest lucru,foarte multe persoane(inclusiv administratorul de bloc) mi-au spus ca fondul de rulment este in totalitate datoria proprietarului.Ceea ce mi-ati scris este logic si totodata corect din toate punctele de vedere ( am inteles si multumesc ca m-ati lamurit)

Felicit acest site pentru informatiile dar mai ales munca celor care raspund atat de rapid si foarte bine explicat .

Va multumesc pentru timpul dumneavoastra si va urez Sarbatori Fericite!

colegul adriantot a fost destul de explicit,m/ai adaug ca daca presedintele asociatiei ar fi cunoscut legea 230 si HG 1588 atunci nici administratorul nu ar face "greseli" cateodata neintentionate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chirias la bloc , ce trebuie sa platesc. justlower justlower Buna seara, am inchiriat o garsoniera acum o luna in bucuresti.Am facut contract cu proprietarul dar nu legal. Toate bune si frumoase pana cand a venit ... (vezi toată discuția)
Despre restituirea fondului de rulment si de reparatii la schimbarea proprietarului gabranoiu gabranoiu Sunt presedinte de asociatie si ma confrunt cu urmatoarea problema: un fost proprietar din bloc care a locuit pana la sfarsitul lunii septembrie 2011 solicita ... (vezi toată discuția)
Plata intretinere in caz de deces jann jann In luna aprilie am anuntat administratorului decesul soacrei mele.De atunci nimeni nu a mai locuit acolo. Intrebarile mele sunt:1-: este posibil ca pt luna ... (vezi toată discuția)