Fondul de rulment se depune la asociatie pentru a acoperi cotele de intretinere pentru o perioada de o luna. Cine achita cotele de intretinere? Cel care locuieste, consuma apa, agentul termic, gazul, etc. Daca locuieste proprietarul acesta depune fondul de rulment iar daca locuieste chiriasul acesta depune fonndul de rulment.
Fondul de reparatii se suporta de catre proprietar pentru ca din acest fond se realizeaza hidroizolatia la terasa blocului, de exemplu, care s-a degradat in timp. Aceste gen de lucrari (terase, inlocuirea conductelor de alimentare si canalizare, schimbarea liftului, a usii, instalarea interfonului, reabilitarea termica, etc) se realizeaza rar, la cativa ani (fiecare in parte), timp in care proprietarul locuieste acolo, a locuit sau va locui iar chiriasii pot sa vina si sa plece lunar din apartament.
In tot cuprinsul legii 230/2007 si a normelor de aplicare se prevede ca proprietarii au obligatia sa aprobe in adunarea generala si sa achite fondurile de rulment si de reparatii. Dar exista o exceptie prevazuta in art 24(3) din norme:
(3) În situaţiile în care, prin contractul de închiriere încheiat cu proprietarul, chiriaşul se obligă să participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului în care locuieşte, acesta va participa şi la formarea fondului de rulment.
Este evident ca ar fi fost simplu ca legiuitorul sa prevada ceva asemanator si cu fondul de reparatii. Dar nu transfera obligatia platii fondului de reparatii catre chirias avand in vedere sederea temporara a acestuia in imobil.