Am urmatoarea problema: s-a produs o incurcatura la primarie si figuram cu o amenda rutiera neplatita. Firma la care lucrez m-a informat ca mi se va pune poprire pe salariu din aceasta cauza, ca a primit de la primarie o adresa in acest sens.
Am retrimis catre primarie dovezile platii, dupa care ei mi-au trimis prin email copii conforme cu originalul dupa deciziile de sistare. Din ce mi s-a spus, au trimis si prin posta, catre banca si angajator, originalul deciziei de sistare.
Problema este ca angajatorul nu poate sista poprirea pana nu soseste originalul prin posta, iar acest lucru este foarte posibil sa se intample dupa incheierea lunii contabile si a trimiterii statelor de plata.
In acest sens, angajatorul m-a anuntat ca imi va pune poprire pe un procent de 30% din salariu pana primesc confirmarea platii de la primarie. Suma amenzii respective este MULT mai mica decat atat! Mi-au mai spus si ca banii ii pot recupera ulterior tot de la primarie...
Asadar:
1. Este legal sa mi se puna poprire pe o suma mult mai mare decat valoarea amenzii respective? Daca da, cine decide in ce cuantum trebuie sa fie aceasta? (in contractul meu de angajare nu este specificat nimic in acest sens).
2. Ce se poate face ca sa mi se vireze salariul intreg si doar sa mi se blocheze suma respectiva(probabil de catre banca) pana la primirea deciziei de sistare in original? (altfel spus, statele de plata sa fie facute ca si pana acum, dar cu blocarea sumei respective).
organul de executare decide cat, angajatorul doare se supune, nu decide. Cum sa va retina 1/3 daca amenda e mai mica ?
grija angajatorului e sa nu se ajunga sa se recupereze acea datorie din banii sai, cum exista copii din care rezulta ca s-a platit, nu ar mai trebui sa aiba aceasta teama si sa nu va retina vreun ban.
nu este corect sa va retina 1/3 din salariu, el este obligat confor popririi sa va retina suma poprita dar nu mai mult de 1/3, e cu totul altaceva.
Daca are dovada platii-dovada depunerii la primarie a documentelor ar trebui sa nu retina nimic, iar daca banca vireaza catre primarie vreo suma poprita va trebui sa o recuperati dumneavoastra ulterior, chiar daca este destul de anevoioasa procedura.
Mi s-a spus ca, conform legii. le trebuie originalul deciziei emise de primarie, nu copii conforme cu originalul. Partea cu 1/3 din salariu mi se pare si mie abuziva, si asa citisem si eu mai demult ca ar fi - adica maxim 1/3 din salariu, dar se ia doar suma poprita.
Cumva s-a schimbat codul de procedura penala in acest sens si au lasat aceasta "portita" deschisa?
Daca ma puteti ajuta cu niste articole de legi exacte ca sa le pot arata si lor, v-as fi recunoscator! Va rog spuneti-mi si care este procedura de recuperare a banilor de la primarie, ca sa stiu in orice eventualitate ce trebuie facut, daca se ajunge acolo.