avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... dovada calitatii de reprezentant
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

dovada calitatii de reprezentant

in cadrul unui dosar consilierul nostru juridic s-a prezentat avand o imputernicire semnata de directorul general al societatii "act sub semnatura privata" (a apreciat instanta)
i s-a pus in vedere ca pt termenul urmator sa faca dovada calitatii de reprezentant, sub sanctiunea aplicarii prevederilor art 161 cpc/

imputenicirea avea urmatorul continut:

subscrisa....reprezentata prin.....imputernicim prin prezenta pe....sa ne reprezinte in fata instantelor judecatoresti in dosarul....pentru termenul de judecata din data de....
imputernicitul va putea formula cereri, intreprinde demersurile necesare....semnatura sa fiindu-ne opozabila in limitele legii.

cum ar fi trebuit sa faca dovada calitatii de reprezentant?
era nevoie de o imputernicire legalizata?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:16, 12 Iulie 2009
Probabil lipsea stampila societatii ep acea imputernicire, altfel nu ar fi avut de ce sa o considera act sub semnatura privata.
Dovada calităţii de reprezentant se face pentru:
- avocat, prin împuternicire avocaţială;
- consilier juridic sau jurisconsult, prin delegaţia sau împuternicirea semnată de conducerea persoanei juridice pe care o reprezintă;
- mandatarul neavocat, prin procură specială sau generală autentificată de către un notar public.
imuternicirea era in regual, cu nr de inregistrare, semnatura conducatorului, stampila unitatii.
in conditiile acestea ce se poate face, avand in vedere ca instanta va anula actiunea dak pana la termen nu se face dovada calitatii de reprezentant
Desi mi se pare un pic cam ciudat aceasta solicitare a instantei , as putea banui ca se solicita o procura prin notariat.


In imputernicire poate ar trebui sa se mentioneze faptul ca persoana are functia de consilier juridic.
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
otesani a scris:

imputenicirea avea urmatorul continut:

subscrisa....reprezentata prin.....imputernicim prin prezenta pe....sa ne reprezinte in fata instantelor judecatoresti in dosarul....pentru termenul de judecata din data de....
imputernicitul va putea formula cereri, intreprinde demersurile necesare....semnatura sa fiindu-ne opozabila in limitele legii.



- nu rezulta din acesta imputernicire calitatea celui care reprezinta persoana juridica. (adica, mai pe romaneste, instanta nu poate sa ghiceasca daca a fost trimis sa reprezinte in instanta soferul sau consilierul juridic, pentru ca se pare ca nu scrie).
- mandatul acesta este unul limitat/restrans doar "pentru termenul de judecata din data de..." - sau cel putin asa ati scris. Si te pomenesti ca o mai fi fost si pentru un termen ...din trecut raportat la data sedintei in care s-a invocat exceptia. Verificati! Eu doar incerc sa ghicesc cate ceva pe marginea ...punctelor de suspensie pe care ni le-ati dat (amanuntelor pe care ni le-ati comunicat aici).
- si apoi, depinde ce avea de facut/a vrut sa faca consilierul acesta in baza acelei imputerniciri. Spre pilda, actele procesule de dispozitie (renuntare, achiesare, tranzactie) se pot indeplini numai in baza unei procuri speciale. Desi multa lume pune semnul egalitatii intre procura speciala si procura ...stampilata de notar, ei bine, nu e asa. Procura speciala e aceea in care scrie ...in mod special ca mandatarul poate sa faca si sa dreaga cutare lucru. Procura poate sa fie autentificta, dar daca nu scrie in ea ca mandatarul poate sa renunte la judecata (de exemplu), degeaba e autentificata, pentru ca speciala (pentru renuntare) nu e.

Eu zic ca ar trebui scrisa o delegatie ...pe mai mult de 3 randuri si pentru orice eventualitate sa fie depusa si o copie a CIM.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2009
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Cum poate reprezenta un consilier juridic o asociatie de locatari? marcyz marcyz Buna ziua. Un consilier juridic cum poate reprezenta o asociatie de locatari in instanta? Multumesc! (vezi toată discuția)
Reprezentarea unei societati comerciale in instanta crystal_samy crystal_samy buna ziua. am depus o contestatie in instanta impotriva unui proces verbal de contraventie aplicat societatii careia sunt atat patron cat si administrator. mi ... (vezi toată discuția)
Delegatie avocat prezenta la mediere Ramona24 Ramona24 Buna ziua, Pot sa accept delegatia avocatului pentru clientul lui d e a-l reprezenta la mediere (doasarul nu e pe rol) avand in vedere faptul ca ... (vezi toată discuția)