avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Legislatie rutiera - Art. 57 din R.a. a OUG 195/2002
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Legislatie rutiera - Art. 57 din R.a. a OUG 195/2002

Va rog sa-mi explicati mai amplu, la ce fel de indicatoare rutiere se refera acest articol, caci nu poate fi vorba de indicatoarele de reglementare a prioritatii, situate la intrarea in intersectie, sub semaforul functional. Consider ca intr-o intersectie dirijata prin semnale luminoase, cu semafor functional, pe culoarea verde, nu trebuie sa tin cont de indicatorul "Cedeaza trecerea". Este o intersectie semaforizata verde simultan, pentru doua drumuri (unul cu "Cedeaza", celalalt cu "Directia drumului cu prioritate - curba la stanga)), dar cei de pe "prioritar" vin din stanga celor cu "Cedeaza".
In situatia data (pe culoarea verde a semaforului), eu, care vin de pe "Cedeaza", am sau nu prioritate?
Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 10:41, 31 Iulie 2015
Nu am prea inteles relatarea dvs. dar regula este ca in intersectiile dirijate adica cele in care exista semafoare si indicatoare sa se respecte regula prioritatii de dreapta chiar daca aveti verde la semafor.
In cazul dvs venind de pe un drum fara prioritate deoarece intalniti indicatorul "cedeaza trecerea", aveti verde si vreti sa schimbati directia spre stanga trebuie sa acordati prioritate celor care vin din fata, cei din dreapta si stanga trebuie sa aiba rosu la semaform
Nu, eu vin de pe "Cedeaza", pe directia inainte, repet - cu semafor functional verde si ma intalnesc cu cei de pe "prioritar", care vin din stanga mea. Cine are prioritate? Nu am fost sanctionata, dar in urma unei petitii, mi s-a invocat acest art. 57 din Regulament.
Consider ca acest art. 57, nu are legatura cu intersectia prezentata
Ori nu pricep eu, ori semafoarele nu functionau cum trebuie, ori caldura e de vina!:)

Cel care era pe drumul prioritar ce culoare avea la semafor? Nu putea sa aiba tot verde!
Nu se poate sa fie verde simultan pentru doua drumuri care se intersecteaza!

Ca sa clarficam. ce fel de intersectie, in cruce sau in T?
Daca este in T si mergeti pe directia inainte avand culoare verde la semafor aveti prioritate chiar daca aveti "cedeaza trecerea", iar cel care vine din stanga si se afla pe drumul cu prioritate trebuie sa aiba rosu.

Poate ne desenati schita intersectiei si puneti culorile semafoarelor, directia de deplasare a masinilor si indicatoarele. O scanati in jpeg si o incarcati pe postimage.ro
[ link extern ]

Regula generala este ca se respecta in ordine, semnalele politistului, semaforul, indicatoarele.
De semafoare care sa indice simultan aceeasi culoare pentru drumuri care se intersecteaza eu nu am mai auzit!

Cautati intersectia pe google map si postati link-ul pentru a ne lamuri. Asta in cazul in care zona este cartografiata de google (plasati omuletul in intersectie si copiati linkul din browser, vezi ex.).

[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2015
Admin, administrator
Daca va uitati pe Google, pozele sunt vechi, iar semaforizarea descrisa de mine(rang superior/inferior verde), a existat in perioada 05.01.- 17.07.2015. In ian. au inceput niste lucrari de modernizare. Problema mea nu e legalitatea/ilegalitatea semaforizarii, ci faptul ca intalnindu-se aceste doua drumuri, pe culoarea verde, cei ce virau stanga(pe prioritar") nu dadeau prioritate celor ce veneau din dreapta (de pe Cedeaza).
In dorinta de a explica, am folosit excesiv denumiri de indicatoare rutiere, dar nu uitati ca este vorba de o intersectie dirijata de semnale luminoase. Din data de 17.07.2015 (probabil la "presiunea strazii") au recorelat semaforizarea. Dar a ramas intrebarea : de ce nu am dreptate ca: intr-o intersectie dirijata prin semnale luminoase, functionale, cei care vireaza stanga nu au prioritate fata de cei cu care se intersecteaza si vin din dreapta?
De ce toata lumea se "agata" de "drumul cu prioritate"? De ce Politia invoca acest art. 57 din Regulamentul de aplicare a OUG 192/2002?
Acum incep sa pricep, sau cel putin asa cred! :)
Cel care vine pe drumul cu prioritate are verde si face stanga iar cel care vine din fata are verde si cedeaza trecerea si nu i se acorda prioritate de dreapta. Asa este?
Intrebarea este daca sub indicatoare aditionale de indicare a directiei drumului cu prioritate.
In cazul functionarii semafoarelor cel care vine pe prioritate trebuie sa acorde prioritate celor care vin din fata si au cedeaza deoarece la schimbarea directiei de mers isi pierd prioritatea. Daca nu functioneaxa semafoarele atunci nu mai acorda prioritate deoarece se utilizeaza indicatoarele.
Daca nu exista indicatoare aditionale se aplica prioritatea de dreapta in ambele cazuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regim legal pentru culorile semaforului verde și verde intermitent: când am prioritate? pinteat pinteat Stimati colegi, Stiu ca a mai fost adresata aceasta intrebare, insa nu am vazut un raspuns care sa ma edifice pentru speta pe care o am in minte. Voi ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent pierde prioritatea cand? florinnel florinnel Sunt doua masini din sens opus fiecare pe un drum cu prioritate amandoua .Exista doua benzi pentru fiecare pe directia de mers.Unul dintre ei se incadreaza pe ... (vezi toată discuția)
Verde intermitent vs. verde BogdanP BogdanP Multi se refera la verdele intermitent ca fiind mai \"slab\" decat verdele. Cu alte cuvinte verdele \"plin\" il bate pe cel intermitent. Si apare o dilema aici ... (vezi toată discuția)