avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită scadenta Octombrie, bunuri pe cale de instrainare ...
Discuție deschisă în Executare silită

scadenta Octombrie, bunuri pe cale de instrainare acum, ajutor va rog


Buna ziua,
Apelez la ajutorul dvs pentru ca nu imi dau seama ce as putea sa fac in acest moment si astept recomndarile dvs de specilaite.

In 2008 am imprumutat un priten de familie cu 75000 Euro. Contractul a fost incheiat la notar si termenul este 30.10.09. In contract este trecut doar sotul (sotia nu este trecuta in contractul de imprumut) si evident doar el a semnat ca va restitui banii la data de 30.10.09. In contract nu este trecut specific nici un bun ca garatie (spre exemplu: imobilu X) este deschis vorbind de toate bunurile mobile si imobile aflate in posesia lui la data scadentei (30.10.09. )
Din cate am inteles de la notar nu pot sa faca cerere la un executor judecatoresc inainte de scadenta 30.10.09.
Mentionez ca prietenii ne evita, nu mai raspund la telefon din aprilie anul acesta si am aflat ca de curand si-au pus casa la vanzare. Casa este pe numele ambilor soti si contractul de imprumut este doar intre mine si unul din soti (barbatul, prietenul meu din copilarie)
Intrebarile mele
1. daca ei vand casa si cu banii respectiv cumpara 2 apartamente cate unul pentru fiecare fiica, pe numele fiicelor si practic prietenul meu nu am are nici un bun mobil sau imobil in posesia lui la data scadentei ce pot sa fac? Ar trebui sa angajez un fel de detectiv/investigator casa demonstrez ca a vandut/ascuns bunuri?
2. Daca nu vinde casa (alt bun nu are in posesie) poate fi casa executata pe 30.10.09. chiar daca a semnat numai unul din soti si casa e pe numele ambilor?
3. daca vand acum in iulie-august exista vreo modalitate sa se arate actul de imprumut, si notarul sa faca propriere pe cei 75000 euro pe baza contractului de imprumut? sa zicem ca notarul va tine banii in fiducie ("in trust") pana la data 30.10.09., ii pune cu dobanda la o banca in contul notarului (nici pe numele meu nici pe numele prietenului) si la data 30.10.09. mie imi da cei 75000 eoro si prietenului meu dobanda acumulata pe perioada cat banii au stat in fiducie? In cazul asta ar trebui sa angajez un avocat ca sa faca astfel de demersuri la notar sau chair un alt notar?

In alta ordine de idei pritenul meu m-a sunat ieri (dupa cateva luni de tacere) si mi-a spus ca ar avea 60000 euro disponibili in cazul in care vine cumparatorul la casa, ca mi-ar da acesti 60000 euro dar nu e comfortbail sa mi dea daca nu anulam contractul la notar pentru 75000. A sunat ca un fel de negociere: iti dau doar 60000 acum anulam contractul si asta e, alti bani nu am oricum. Nu imi dau seam ce trebuie sa fac, este o situatie extrem de urata. Va rog din tot sufletul sa ma ajutati cu sfaturi sau sa-mi spuneti ce au facult altti daca a-ti intalnit asemenea cazuri.

Cu respect
Dan

Cel mai recent răspuns: dan.stefane , utilizator 23:32, 28 Octombrie 2009
Orice astfel de contract de vanzare-cumparare prin care debitorul isi creaza o stare de insolvabilitate poate fi desfiintat, cu atat mai mult daca este o donatie. Eu as accepta sa primesc acei bani, fara sa renunt insa la restul de 15.000 eur. Tineti cont ca aveti creanta doar fata de sot si daca executati bunurile, nu puteti lua decat partea sotului, adica jumatate din acei bani. Luati acei 60.000 EUR. E mai bine decat nimic.
Multumesc mult pentru raspuns. Deci ar trebui sa angajez pe cineva care sa poata dovedi ca trnzactia de vanzare-cumparare a aviut loc dupa semnarea contractului de imprumut la notar dar inainte de scadenta? casa lor este in centrul Bucurestiului si am inteles ca tocmai au refuzat o oferta de 240000 euro, deci chiar jumate din valoare (parte sotului) ar putea acoperi imprumutul fara nici o problema. Practic mi-a spus la telefon ca daca vreau 60000 sa vin cu actul notarial: eu restitui actul el imi da banii.
Sa restitui actul si sa iau banii? As pierde mai mult de 15000 (75000 -60000) cu procedurile legale?
Practic mi-a spus la telefon ca daca vreau 60000 sa vin cu actul notarial: eu restitui actul el imi da banii.
Sa restitui actul si sa iau banii? Cum sa fac sa nu restitui actul ce sa spun? sau nu conteaza, actul e inca valabil la notar si pot sa cer duplicat chair daca acept santajul/negocierea si doar ii dau actul in mana?
Sa restitui actul si sa iau banii? Cum sa fac sa nu restitui actul ce sa spun? sau nu conteaza, actul e inca valabil la notar si pot sa cer duplicat chair daca acept santajul/negocierea si doar ii dau actul in mana? nici o opinie?
Nu aveti ce sa negociati sau la ce sa renuntati din imprumutul pe care l-ati acordat. Aveti calitatea de creditor cert, aveti un act de creanta. Puteti incasa oricand, pana in termenul scadent o parte din suma imprumutata, el ramanand debitor pentru diferenta neachitata. Incasati 60 mii si eliberati chitanta pentru acei bani, cu mentiunea ca ramane debitor pe diferenta cu acelasi termen scadent. Apoi, introduceti o actiune pe cale de ordonanta presedintiala prin care sa solicitati ca instanta sa dispuna instituirea unei interdictii de vanzare a imobilului comun pentru a impiedica vatamarea dreptului de gaj general al creditorului. Pe langa aceste actiuni, mai formulati o cerere de sechestru a averii mobile a datornicului, chiar daca nu aveti o creanta scadenta, aceasta fiind admisibila daca dovediti ca debitorul intentioneaza sa-si reduca averea. Probati si solicitati ca instanta sa angajeze raspunderea comuna a sotilor cu bunurile dobandite in timpul casatoriei pentru un imprumut banesc ce a fost consumat in comun, potrivit nevoilor casniciei in care este parte debitorul semnatar al contractului de imprumut.
Daca nu puteti impiedica transferul bunurilor, orice act prin care debitorul isi reduce averea in timpul cat nu v-a achitat creanta este revocabil, frauda intereselor dvs. fiind prezumata intrucat reducerea patrimoniului debitorului va afecteaza dreptul de gaj general.


Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2009
Gabriel Stelea, Avocat

Alte discuții în legătură

Contract de imprumut fara garantii,abuz de incredere sau inselaciune? addy addy Am si eu o problema pt care v-as multumi din suflet daca m-ati ajuta cu niste informatii:Un prieten f bun a imprumutat suma de 10000 euro de la o cunostinta ... (vezi toată discuția)
Imprumut tuilleries tuilleries Buna ziua! Am o nelamurire referitoare la anunturile postate pe internet referitoare la imprumuturile de bani printr-un act notarial. Daca se realizeaza acest ... (vezi toată discuția)
Imprumut 10.000 euro - garantii ali18ro ali18ro buna ziua, vreau sa ajut un prieten cu un imprumut de 10.000 euro pentru 1 an de zile, fara dobanda, cu contract notarial, fara garantii. sotia lui nu vrea sa ... (vezi toată discuția)