avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Abandon de familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Abandon de familie

Buna ziua,am o fetita din afara casatoriei nascuta in Italia,tatal ei a recunoscuto si ii poarta numele.Mai toata sarcina am stat din singura din cauza certurilor cu el ca nu ma credea ca-mi este rau si ajungeam la spital la urgente.Inainte sa nasc m-a cautat cu pretextul sa-l iert,ca s-a schimbat,ca ii pare rau si sa ma gandesc ca o sa avem un copil si ca el vrea ca fata sa aibe pe ambii parinti langa ea.Totul a fost bine pana a recunoscut fata caci dupaia si-a aratat adevarata fata si de ce este in stare.In iulie am decis dupa botezul fetei sa mergem in tara dar el tot timpu se opunea pana cand intr-un final mi-a semnat sa vin in tara cu fata si dupaia sa vina si el.Cum am ajuns in tara cu fata mi-a trimis in august si septembrie bani dar in tot acest timp cauta motive de cearta si de despartire,dupaia in octombrie si ianuarie a mai trimis cate un pachet la fata dar nimic mai mult,numai daca il cautam eu intreba de fata in rest nu si tot timpu vroia numai poze cu fata.In aprilie cand lam sunat ca sa vad daca are de gand sa trimita ceva la fata a inceput cu jigniri la mine si mi-a zis ca nul intereseaza de cum cresc fata.In tot acest timp am aflat ca el avea pe alta dinainte sa vin eu in tara cu fata si e si maritata.As dori sa-l dau in judecata pentru abandon de familie si as dori sa stiu daca sunt sanse sa-l decad din drepturi parintesti.Nu o sa vreau nimic de la el,ci numai sa am liniste cu fata si sa traim fara certuri,jigniri si violente.am uitat sa precizez ca este o persoana care consuma alcool,fumeaza deseori cana si este tot timpu o persoana nervoasa.Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 4 August 2015
gi-jane2, moderator
Puteti depune o plangere penala la parchet pentru abandon de familie, insa situatia dvs ar trebui clarificata pe cale civila, astfel instanta sa stabileasca custodia copilului si pensia de intretinere
Va multumesc mult,eu oricum am chitantele cu ce mi-a trimis si are ceva daca singuru meu martor este mama?Nu sunt sigura daca el se va prezenta la proces,dar oricum daca se va prezenta se va iesi cu scandal din partea lui caci cu el nu se poate discuta ca imediat se enerveaza si intelege numai ce vrea el.Eu atata imi doresc sa lupt pentru fata mea si sa obtin custodia totala la fata ca sa nu mai necesit de semnatura lui niciodata caci nu se face nici auzit si nici nu o sa-mi semneze vreodata caci am avut nevoie in martie sa merg cu fata la control in Italia si nu a vrut sa-mi semneze.Doctorii de acolo inca ma mai cauta sa stie situatia fetei si ma cheama incolo sa-i fac un control detaliat la fata.
Puteti formula plangere penala ptr.infractiunea de abandon de familie prev.si pedepsita de art.378 NCP,actiunea penala sa pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate .Termenul de formulare a plangerii prealabile este de 3 luni de la data cand partea vatamta a aflat de savarsirea faptei.Termenul de 3 luni este un termen de decadere.
DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE O PLANGERE PENALA NU S-AR CONCRETIZA IAR SOLUTIONAREA EI AR FI DE LUNGA DURATA, IN SCHIMB O ACTIUNE CIVILA AR REZOLVA MULTE DIN PROBLEMELE DVS.
Ultima modificare: Marți, 4 August 2015
Ciprian_st, utilizator
Subzista raspunderea penala, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.

Abandonul de familie este fapta persoanei care, avand obligatia legala de intretinere, savarseste fata de persoana indreptatita la intretinere urmatoarele fapte: a parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunand-o la suferinte fizice sau morale;b neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazute de lege; c neplata cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.

Chiar si o plata partiala a pensiei echivaleaza cu neplata acesteia, termenul de 3 luni fiind calculat de la data ultimei plati.

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei indrituite la intretinere sau a parintelui caruia i s-a incredintat minorul. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii, inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul in care stabileste vinovatia, dispune impotriva inculpatului amanarea aplicarii pedepsei,deoarece interesul celui indreptatit la intretinere este mai bine servit daca inculpatul este lasat in libertate avand posibilitatea de a-si indeplini obligatiile de intretinere.

Art. 378
Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează neexecutarea, cu rea-credinţă, de către cel condamnat a prestaţiilor periodice stabilite prin hotărâre judecătorească, în favoarea persoanelor îndreptăţite la întreţinere din partea victimei infracţiunii.

(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Fapta nu se pedepseşte dacă, înainte de terminarea urmăririi penale, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile.
(5) Dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa dispune, după caz, amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru aceasta.

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara neplatita!!! cosminache123 cosminache123 Buna seara, Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez pt a recupera pensia alimentara a copilului, care nu a fost platita de 1 an si 9 luni. Astept ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ada2015 ada2015 fostul sot nu a platit niciodata pensie alimentara, suntem divortati de trei ani, politia nu ma poate ajuta deoarece el e plecat din tara. ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Plangere abandon de familie Lgabriel Lgabriel Buna seara! Sunt casatorit cu o femeie din anul 2010, in urma relatiei noastre rezultand un copil in anul 2011. La sfarsitul anului 2011 intrucat nu ne mai ... (vezi toată discuția)