Va rog sa ma sfatuiti in legatura cu urmatoarele:
Am primit in urma cu o saptamana o notificare de la finante, prin care sunt anuntat ca trebuie sa ma prezint la finante pt a clarifica situatia, intrucat in 2014 nu am declarat impozitul pe venit desi am avut o CA dub 65000 euro.
In anul 2013 am avut o CA de 250.000 lei, in 2014 240.000 lei.
Dupa ce am primit notificarea am inceput sa caut raspunsuri pe net si din ce am vazut trebuia sa platesc impozit pe venit, de 3%, desi eu am platit impozit pe profit in tot acest timp.
Precizez ca am avut venituri din consultanta, si de la infiintare platesc impozit pe profit.
O sa fiu nevoit sa platesc impozit pe venit pt 2014 si primul semestru 2015+dobanzi?
O sa ma duc la finante, dar pana atunci vreau sa aud mai multe pareri, pt a sti la ce sa ma astept.
Ca sa vi se poata da un raspuns ar trebui sa vedem exact ce venituri ati avut in fiecare an. Ce venituri din consultanta ati avut si in ce perioada. Este foarte greu sa vi se dea un raspuns corect 100% fara a avea acces la documente.
Codul fiscal s-a modificat in perioada 2013-2015 privind incadrarea fiscala ca microintreprindere.
Ati mentionat cifra de afaceri, dar microintreprinderile platesc la o baza impozabila diferita de cifra de afaceri, vedeti cum e acum de exemplu:
Cod fiscal:
ART. 112^7 Baza impozabilă
(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:
a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
d) veniturile din subvenţii;
e) veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;
g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
h) veniturile din diferenţe de curs valutar;
i) veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial;
j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării.
(1^1) Pentru determinarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, la baza impozabilă determinată potrivit alin. (1) se adaugă următoarele:
a) valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturării;
b) în trimestrul IV, diferenţa favorabilă dintre veniturile din diferenţe de curs valutar/veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial şi cheltuielile din diferenţe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, înregistrate cumulat de la începutul anului.