aledeea22 a scris:
... Se suspenda concediul, suspendand indemnizatia? In cazul in care nu ma angajeaza pentru o perioada mai lunga, pot sa revin la concediu, mai beneficiez de indemnizatie pana copilul implineste 2 ani? Va multumesc. O zi buna!
OUG nr.111/2010
art.16
....
2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
....
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
.....
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) primeşte diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creşterea copilului, altele decât cele rezultate din desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu;
b) primeşte indemnizaţii în calitate de consilier local sau judeţean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizează venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, de maximum 6 ISR într-un an calendaristic. (maxim 3000 lei pe an calendaristic).
ISR = indicatorul social de referinta care are in prezent valoarea de 500 lei
Pana la adoptarea noilor modificari la Normele de aplicare a OUG 111/2010 cu privire la locul de unde se pot realiza aceste venituri , putem aprecia ca este in vigoare principiul unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem (ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus) in ceea ce priveste locul unde pot fi realizate aceste venituri (de maxim 3000 lei pe an calendaristic).
p.s.
Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică la data de 22 mai 2015, proiectul de Hotărâre pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011.
Proiectul prevede ca , in perioada concediului prevăzut la art.2 alin.(1) din ordonanța de urgență, persoana îndreptățită poate realiza venituri supuse impozitului până la nivelul prevăzut la art.16 alin.(3) lit.c) din ordonanța de urgență, prin desfășurarea efectivă a unei activități,
cu condiția menținerii întreruperii/suspendării uneia dintre activitățile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizație.