avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 240 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Exista diferenta dintre a fi angajat la SRL sau ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Exista diferenta dintre a fi angajat la SRL sau asigurat din mana

Buna ziua,
Exista diferenta dintre a fi angajat la SRL sau asigurat din mana ?
Stiu ca se poate plati din mana: pensie, somaj, sanatate. Din cate am inteles nu pot sa platesc concediu medical ?

In caz contrar, daca deschid un PFA, pot beneficia de concediu medical? Ma intereseaza ce se intampla in situatia in care sotia va naste si eu voi fi asigurat .

Daca am PFA, pot sa platesc pentru mine dar si pentru sotia mea ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:45, 4 August 2015
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi persoanele care nu se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la alin. (1), dar sunt:
a) asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
...

2. Persoanlele de la alin.(2) beneficiaza de conecdii medicale doar daca incheie contract de asigurare cu Casa Judeteana de Aigurari de Sanatate (CJAS) pentru a plati cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.

3. - In cazul ca activati ca PFA, pentru a beneficia de concedii medicale trebuie sa incheiati contract de asigurare cu CJAS pentru concedii si indemnizatii.
- Amanunte primiti prin e-mail sau telefon de la CJAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical valentin43 valentin43 Buna ziua, Am incetat contractul de munca cu acordul partilor. Pot beneficia de concediu medical in perioada cat caut alt loc de munca? unde trebuie sa ma ... (vezi toată discuția)
Asigurari sanatate persoane fara venit realest25 realest25 Conform legii, in cazul in care nu realizez nici un venit dar achit asigurarile de sanatate din mana, pot beneficia de concediul medical si plata acestuia ... (vezi toată discuția)
concediul de maternitate nathalice nathalice Buna ziua, am o intrebare, daca o femeia naste in strainatate, se poate pierde indemnizatia de maternitate in tara? va multumesc si va doresc o zi ... (vezi toată discuția)