avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evaluare notariala teren intravilan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evaluare notariala teren intravilan

Buna ziua!
Vreau sa vand un teren intravilan localizat in Bucuresti.Am facut toate actele necesare vanzarii,m-am inteles cu cumparatorul la pret(50.000 euro).Bun.Ma duc la notar sa ma interesez ce pasi trebuie facuti in continuare.Notarul scoate ditamai almanahul(Grila Notariala)am inteles ca-i spune,si-mi spune ca terenul este evaluat la peste 100.000 euro si ma va taxa la pretul din Grila.I-am spus ca m-am inteles cu cumparatorul la 50.000 euro :strong:si nu mai pot creste pretul,fiindca in zona cam asta-i pretul corect in momentul de fata.De ce sunt terenurile asa de supraevaluate?? Notarul a mai spus ca daca ceream peste 100.000 euro,taxele erau mai mici.Dar cine D-zeu imi da mie peste 100.000 euro?!?#-o
Ce pot face?
- sa caut alt notar?
- sa cresc pretul? Risc sa vand terenul la SF.asteapta :((
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 4 August 2015
DLaurentiu, utilizator
Notarul stabileste taxele notariale in functie de valoarea imobilului(teren/constructie) conform grilei notariale.Incercati la un alt notar,cresteti pretul,optiunea va apartine!
@DLaurentiu,
Grilele notariale nu au totdeauna legatura cu valoarea de piata a terenului. M-am izbit si eu de o astfel de problema, cand pretul care mi s-a oferit pentru terenul pe care-l detin a fost de 4.000 lei pe hectar, iar in grila notariala (grila care - atenţie - precizează preţul minim de evaluare) figureaza cu pretul astronomic de 6 lei pe metrul pătrat, adica 60.000 lei pe hectar. Probabil că notarul la care aţi fost nu v-a explicat exact despre ce este vorba. Dacă dvs. obţineţi de la cumparator un pret mai mare decat cel menţionat în grila notariala, atunci impozitul plătit şi taxa notariala se calculează la valoarea preţului obţinuut de dvs. Dacă, însă preţul pe care-l obţineţi este mai mic decât valoarea din grila notariala, atunci taxa şi impozitul se plătesc la valoarea stipulata in grila notariala. daca mergeti la alt notar, situatia va fi aproximativ aceeasi, pentru ca grilele sunt aceleasi.
Grilele notariale pentru anul 2015, în funcţie de locul unde este amplasat terenul dvs, le găsiţi la link-ul de mai jos:
[ link extern ]
Corect, cu mentiunea ca puteti incerca sa gasiti un notar care sa va arate o comparatie de taxe la cele doua preturi, nu e enorm pentru vanzator. Depinde si de calitatea vanzatorului-cumparatorului.
Cred ca taxa pt vanzator e cam cu 50% mai mult... la cumparator trebuie sa fie mai putin.
Am inteles.
Inca o intrebare tot in legatura cu acest teren:
Cumparatorul vrea sa-si construiasca o casa pe acest teren.Notarul mi-a cerut Certificat de Urbanism.
-cine trebuie sa obtina acest Certificat de Urbanism,vanzatorul sau cumparatorul?
dumneavoastra obtineti acel CF de Urbanism deoarece sunteti proprietar, CF-ul arata ce se poate construi pe acel teren.

Alte discuții în legătură

Terenuri supraevaluate in grila notariala din 2024 firma sc amt ... gigliola gigliola TERENURI SUPRAEVALUATE IN GRILA NOTARIALA DIN 2024 FIRMA SC AMT SRL A EVALUAT TERENUL EXTRAVILAN NEPRODUCTIV LA 8400 LEI / HA. ACEST EVALUATORI ISI BAT ... (vezi toată discuția)
Taxe vanzare cumparare dlcodrut dlcodrut Am vrut sa cumpar un teren arabil, extravilan, situat intr-un sat (Mehala), de la periferia orasului Timisoara. Daca pretul de cumparare negociat cu ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa gabrielion gabrielion Buna ziua!Vreau sa cumpar o casa batraneasca la tara.Ce obligatii am eu si ce obligatii are vanzatorul?Cine plateste taxele notariale si care ar fi cuantumul ... (vezi toată discuția)