Conform art. 40 alin.1) lit.c) angajatorul are dreptul : sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor; .
1. In cazul in care angajatorul da dispozitie unui salariat propriu sa semneze un act emis nelegal de angajator, despre ce abatere a angajatorului este vorba ?
2. Poate fi sesizat ITM-ul, de catre salariat, cu privire la aceasta dispozitie a anagajatorului ? Asta in ideea ca ITM-ul constata si dispune sanctionarea corespunzatoare a angajatorului ?
Este vorba despre dispozitia data de societatea catre salariatul propriu ca acesta sa semneze, in calitate de beneficiar, 12 Dispozitii de Plata emise in zile diferite si cu incalcarea disp. imperative ale art. 30 din Decretul 209/1976 privin regimul operatiunilor de casa (Este interzisa acordarea unui nou avans persoanelor care nu au justificat integral avansul primit anterior)
Salariatul poate refuza , parerea mea in scris, refuzul de a semna acele dispozitii , invocand prevederile Decretului 209/1976, situatie in care acea dispozitie nu devine obligatorie , intrucat se incalca legislatia in materie. (parerea mea).
ITM-ul nu poate sanctiona angajatorul pentru o astfel de dispozitie.
Si totusi salariatul neavand studii juridice/contabile a semnat acele 12 Dispozitii de Plata necunoscand disp. art 30 din Decretul 209/1976, dispozitii pe care le-a aflat ulterior.
Cu toate aceste :
- societatea a dispus si emis acele 12 Dispozitii de Plata, si
- a dat dispozitie salariatului, cu character obligatoriu, sa semneze acele 12 Dispozitii de Plata .
De ce nu s-ar afla in culpa societatea in fata unei sanctiuni dispuse si aplicate de ITM ?
Deoarece ITM-ul nu are atributii de control in domeniu financiar-contabil.
Inspectoratul Teritorial de Munca este un organ de specialitate aflat in subordinea Inspectiei Muncii, care controleaza aplicarea unitara a legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca la toate persoanele juridice si fizice din sectorul public, mixt, privat si alte categorii de angajatori, cu exceptiile prevazute de lege.