Conform art. 40 alin.1) lit.c) angajatorul are dreptul : sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor; .
1. In cazul in care angajatorul da dispozitie unui salariat propriu sa semneze un act emis nelegal de angajator, despre ce abatere a angajatorului este vorba ?
2. Poate fi sesizat ITM-ul, de catre salariat, cu privire la aceasta dispozitie a anagajatorului ? Asta in ideea ca ITM-ul constata si dispune sanctionarea corespunzatoare a angajatorului ?
Nu am spus ca ITM-ul ar trebui sa sanctioneze societatea d.p.d.v. financiar-contabil , ci pentru uzitarea abuziva a dreptului conferit de Codul Muncii de a da dispozitii propriilor salariati; si totusi aceleasi prevederi legale ale Codului Muncii disp. ca societatea are dreptul de a da dispozitii propriilor salariatii, sub aspectul legalitatii acestor dispozitii .
Si atunci, in baza rationamentului :
- Dispozitii de Plata emise nelegal rezulta ca dispozitia societatii data salariatului de a semna aceste Dispozitii de Plata este nelegala ,
nu poate fi sanctionata societatea ?
Nu exista sanctiune pentru asa ceva in Codul Muncii si niciun alt act normativ care reglementeaza relatiile de munca si, ca atare, ITM-ul nu are cum sa sanctioneze asa ceva.
Acea decizie trebuia atacata in instanta de catre salariatul respectiv.
ITM-ul poate constata ca (printr-un process verbal, eventual in urma unui control solicitat de salariat) ca societatea I-a dat o dispozitie nelegala in situatia prezentata ?
ITM-ul nu are competenta in a stabili legalitatea sau nelegalitatea unei decizii emise de catre angajator. Acest atribut apartine ii totalitate instantei de judecata.