avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1052 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce abatere poate fi pusa in discutie ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce abatere poate fi pusa in discutie ?

Conform art. 40 alin.1) lit.c) angajatorul are dreptul :
sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor; .

1. In cazul in care angajatorul da dispozitie unui salariat propriu sa semneze un act emis nelegal de angajator, despre ce abatere a angajatorului este vorba ?
2. Poate fi sesizat ITM-ul, de catre salariat, cu privire la aceasta dispozitie a anagajatorului ? Asta in ideea ca ITM-ul constata si dispune sanctionarea corespunzatoare a angajatorului ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:24, 6 August 2015
Nu am spus ca ITM-ul ar trebui sa sanctioneze societatea d.p.d.v. financiar-contabil , ci pentru uzitarea abuziva a dreptului conferit de Codul Muncii de a da dispozitii propriilor salariati; si totusi aceleasi prevederi legale ale Codului Muncii disp. ca societatea are dreptul de a da dispozitii propriilor salariatii, sub aspectul legalitatii acestor dispozitii .

Si atunci, in baza rationamentului :
- Dispozitii de Plata emise nelegal rezulta ca dispozitia societatii data salariatului de a semna aceste Dispozitii de Plata este nelegala ,
nu poate fi sanctionata societatea ?
Nu exista sanctiune pentru asa ceva in Codul Muncii si niciun alt act normativ care reglementeaza relatiile de munca si, ca atare, ITM-ul nu are cum sa sanctioneze asa ceva.

Acea decizie trebuia atacata in instanta de catre salariatul respectiv.

Am inteles.

ITM-ul poate constata ca (printr-un process verbal, eventual in urma unui control solicitat de salariat) ca societatea I-a dat o dispozitie nelegala in situatia prezentata ?
ITM-ul nu are competenta in a stabili legalitatea sau nelegalitatea unei decizii emise de catre angajator. Acest atribut apartine ii totalitate instantei de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen decontare cheltuieli deplasare fara avans schvarczberger schvarczberger Care este termenul in care unui salariat ce s-a deplasat in interes de serviciu trebuie sa i se returneze de catre angajator cheltuiala facuta cu deplasarea ... (vezi toată discuția)
Este admisibila actiunea de constatare a nulitatii absolute ? nimar nimar - SC Z SA emite un nr. de 15 Dispozitii de Plata de plata AVANS pe numele unui salariat, Dl. K ? - Salariatul nu a justificat in nici un fel avansul primit in ... (vezi toată discuția)
Avansuri spre decontare- nejustificate Monica H. Monica H. daca fostul director executiv al unei societati a acordat \"avansuri spre decontare\" unos salariati, iar acestia nu au justificat sumele de bani, in prezent, ... (vezi toată discuția)