avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Moara de uruit langa o locuinta?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Moara de uruit langa o locuinta?

Buna ziua!

Am urmatoarea problema: un vecin si-a construit o moara de uruit la aproximativ 2 m de o constructie a mea. este legal?

Mentionez ca in planul cadastral constructia mea este incadrata ca anexa construcie, este compusa de doua sali o bucatarie si o camera. Ordiul ministrului sanatatii nr 119 din 2014 , la art.5 spune: Unitatile cu capacitate mica de productie, comerciale si de prestari servicii, precum spalatorii auto, ateliere mecanice, tinichigerii, ateliere de tamplarie etc., care pot crea riscuri pentru sanatate sau disconfort pentru populatie prin producerea de zgomot, vibratii, mirosuri, praf, fum, gaze toxice sau iritante etc., se amplaseaza in cladiri separate, la distanta de minimum 15 m de ferestrele locuintelor. Distanta se masoara intre fatada locuintei si perimetrul unitatii, reprezentand limita suprafetei unitatii respective. Pentru unitatile sus-mentionate se asigura mijloacele adecvate de limitare a nocivitatilor, astfel incat sa se incadreze in normele din standardele in vigoare.
(2) Se interzice schimbarea destinatiei functionale a unor zone, daca prin aceasta se creeaza premisa aparitiei de riscuri pentru sanatatea populatiei din zona locuita.

Ce sanse am sa-l castig in instanta, motoarele creaza vibratii puternice si eu doresc sa demolez constructia mea si sa construiesc o casa noua, insa vibratiile imi vor afecta noua casa, structura de rezistenta, fundatia.
Mentionez ca cei de la DSP Dolj musamalizeaza totul si spun ca se incadreaza cu zgomotul.

Nu ne-am dat niciun acord notarial si cred ca pe undeva este un abuz din partea mai multor functionari
Având în vedere că Certificatul de urbanism și Autorizația de construire sunt documente de informație publică, solicitați primăriei copii după acestea( ale morii de uruială). Trebuia neapărat acordul d-voastră, potrivit ANEXEI 1 aL.50/1991- ca și construcție are altă destinație față de construcția vecină- a d-voastră.
vecinul respectiv, intamplator, este functionar la primarie. am fost la Inspectoratul de stat in constructii, am facut o sesizare si au dat spre rezolvare primariei noastre. Ne-au raspuns ca se incadreaza in reglementarile legii, respecta distantele minime intre constructii. Intrebarea mea este: am sanse de castig?? de unde sa incep? Pe cine actionez in instanta: vecinul, primaria sau DSP Dolj??? Se apara unii pe altii!!!
Probabil că respectă limitele impuse dar având altă destinație nu a respectat obligația de a obține acord vecin conform ANEXEI 1 a L.50Â1991.
Aveți în scris procesul verbal de constatare a ISC și a primăriei?
Solicitați AC și CU ale construcției respective și apoi acțiune în instanță- contencios administrativ de anulare a autorizației de construire.
Toate răspunsurile și toată corespondența trebuie păstrată pentru o eventuală acțiune.
A
Nu mi-au dat decat o adresa prin care ne raspund, mai pe scurt, ca ete legal. Nici cei de la Directia de Sanatate Publica, care sunt responsabili de nerespectarea OMS 119/ 2014 nu ne dau dreptate. De fapt, in control a venit cel care a eliberat autorizatia sanitara de functionare! Cu cine stau de vorba, toti, de feresc de influenta pe care o au, cei implicati, la nivelul judetului. totul este pe linie politica:(((

si ne-au raspuns, in ultima adresa, ca moara respectiva este construita intr-o zona a orasului care este cuprinsa in PUG ca fiind pentru locuinte si functiuni complementare. Ce pot implica acveste functiuni complementare??? In plus , nici DSP nici ISC nu ne ajuta cu masurarea trepidatiilor, noi asta am solicitat. Spun ca nu detin aparatura necesara. Daca la nivelul jud Dolj nu exista o asemenea aparatura nu pot solicita din alte judete??? Chiar nu se poate face nimic???
Ma dispera!!! Am copil mic, zgomotul este destul de mare, plus trepidatiile! Nu respecta programul de lucru si nici nu tin usile si ferestrele inchise, asa cum ar trebui!!!!!

Nici nu fac niciun fel de lucrare de izolare fonica sau ceva ce ar putea sa diminueze disconfortul pe care il creaza!

Va rog, ajutati-ma!!!
Nu gasesc nicio solutie, nicio scapare din aceasta situatie!!!
Mentionez ca vecinul respectiv nu locuieste la adresa la care are moara respectiva si avea la dispozitie o curte foarte mare si suficient spatiu sa poata construi moara astfel incat sa nu ne deranjeze. Ce sa fac in aceasta situatie? Sa ma mut din casa in care am muncit si eu si generatiile de dinaintea mea???


[Mesaj editat - 1.3 din regulament]
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 August 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Invocați ANEXA 1 a L.50/1991- care prevede-2.5.6. Acordul vecinilor, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în formă autentică, pentru construcţiile noi, amplasate adiacent construcţiilor existente sau în imediata lor vecinătate - şi numai dacă sunt necesare măsuri de intervenţie pentru protejarea acestora -, pentru lucrări de construcţii necesare în vederea schimbării destinaţiei în clădiri existente, precum şi în cazul amplasării de construcţii cu altă destinaţie decât cea a clădirilor învecinate.

Prin urmare , moara are altă destinație decât locuință. și era nevoie de acceptul d-voastră.
2. A fost control de la ISC în prezența d-voastră și aveți răspunsul în scris?
3. Poliția sau primăria trebuie să dețină aparatură de măsurare a db.
Până la urmă adresați-vă Prefectului și instanței.
Ați solicitat Autorizația de construire și Certificat de urbanism al construcției în virtutea L.544/2001 -A INFORMAȚIILOR PUBLICE? AC și CU sunt inf. publice potrivit art. 7 al L.50/1991. și prin urmare sunt obligați să vă dea copii după acestea, cel mult în 30 zile.

Alte discuții în legătură

Se poate anula autorizatia de constructie si demola constructia? Vali69 Vali69 Buna seara, Se poate anula o autorizatie de construire emisa in 2009 pentru o casa construita in 2008 care este construita pe o parcela de doar 120mp, casa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! la inceputul acestui an am inchiriat un spatiu la ... NEMES ALIN NEMES ALIN Buna ziua! La inceputul acestui an am inchiriat un spatiu la parterul unei case si l-am amenajat cu distinatia fast food.Tin sa mentionez ca CF-ul este pe ... (vezi toată discuția)
Acord vecini pentru infiintare salon coafura - cosmetica MishaH MishaH Imi puteti spune care este legea in vigoare care atesta faptul ca nu poate functiona o societate comerciala intr-un apartament (salon coafura-cosmetica) fara ... (vezi toată discuția)