avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Impozit Microintreprinderi
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Impozit Microintreprinderi

Buna ziua.
Incepand cu 2015 care este impozitul pe care trebuie sa-l plateasca o societate S.A.ca microintreprindere ? CA pe 2014 este de 110.150 lei si nu are nici un angajat.Trebuiesc facute si declaratii prin care unitatea sa fie impusa ca microintreprindere ? Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 10:40, 6 August 2015
Se face de multe ori o confuzie intre CA si veniturile microintreprinderilor. Deci una dintre conditii este ca veniturile sa nu depaseasca pragul de 65.000 euro:

Cod fiscal:

ART. 112^1 Definiţia microîntreprinderii

În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) realizează venituri, altele decât cele prevăzute la art. 112^2 alin. (6);
a^1) realizează venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale;
b) *** Abrogat;
c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 65.000 euro;
d) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.
e) nu se află în dizolvare cu lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii.


Norme:

4. Pentru încadrarea în condiţiile privind nivelul veniturilor realizate în anul precedent, prevăzute la art. 112^1 lit. a^1) şi lit. c) din Codul fiscal, se vor lua în calcul aceleaşi venituri care constituie baza impozabilă prevăzută la art. 112^7 din Codul fiscal, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel de la închiderea aceluiaşi exerciţiu financiar.


ART. 112^2
(6) Nu intră sub incidenţa prevederilor prezentului titlu persoanele juridice române care:

a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;

b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;

c) desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc.


ART. 112^7 Baza impozabilă

(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:

a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
d) veniturile din subvenţii;
e) veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;
g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
h) veniturile din diferenţe de curs valutar;
i) veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial;
j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării.

(1^1) Pentru determinarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, la baza impozabilă determinată potrivit alin. (1) se adaugă următoarele:
a) valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturării;
b) în trimestrul IV, diferenţa favorabilă dintre veniturile din diferenţe de curs valutar/veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial şi cheltuielile din diferenţe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, înregistrate cumulat de la începutul anului.
(2) În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune, potrivit legii.


Deci in baza ce ati precizat, presupunand ca baza impozabila este CA, atunci trebuie platit 3%. Se depune D100 trimestrial pentru acest impozit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit profit microinteprindei 2014 steelart steelart - care este suma maxima ce poate fi incasata de o microinteprindere in 2014 ( 50.000 eoro sau 65.000 eoro ) ? (vezi toată discuția)
Impozit pe profit suciugeorgeta suciugeorgeta Daca in 2013 am fost la impozit pe profit iar la decembrie 2013 cifra de afaceri este sub 65000 sunt OBLIGATA sa trec la micro si depun 010? (vezi toată discuția)
Impozit pe venitul microintreprinderilor Catalin_1977 Catalin_1977 Am urmatoarea situatie: Societate comerciala care a avut venituri din productie (701) in anul 2013 de 250.000 lei. Tot in anul 2013 a avut venituri din ... (vezi toată discuția)