avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatii/ Drepturi chiriasi
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatii/ Drepturi chiriasi

Buna ziua!
Incep prin a face o afirmatie pe care mi-o asum, fiind punctul de la care consider ca poate pleca o dezbatere de interes, daca nu foarte interesanta si anume:
"nu cred ca exista in tara, in Bucuresti, blocuri sau case la curte care sa nu fie inchiriate!"
Toti cunoastem faptul ca un chirias nu-si poate exprima opinia, votul sau nu conteaza, in cadrul Asociatiilor de proprietari. Obligatiile in convietuirea comuna sunt ale lui 100%, dar drepturile ii sunt limitate. Acestia refuza sa participe la sedintele anuale, trimestriale...invocand simplu, deseori: "nu este apartamentul meu, daca trebuie platesc ce trebuie platit, apoi ma inteleg cu proprietarul"...samd

Sunt sau nu sunt si ei oameni, cetateni cu obligatii si drepturi?
Sunt importanti in convietuirea de zi cu zi, in luarea deciziilor in acel bloc?
Ei de ce nu pot face parte din Echipa de Conducere a Asociatiei?

De ce trebuie ca Presedintele sa fie proprietar al unui apartament, daca el: bea bere in balcon, linistit, cand toti proprietarii si chiriasii lucreaza spatiul comun, intr-o sambata, daca nu este gospodar, daca nu este OM, fata de chirias, sa zicem...domnul de la parter, care are si timp si interes pentru comunitatea din care face parte...poate doar 3-4 ani?

Alt posibil articol de avut in vedere in Noua Lege 230...fie si peste cinci ani de-i adoptata!

Chiriasul unui apartament dintr-un condominiu din Oradea, Timisoara poate fi Presedinte de bloc :), daca este ales, daca este gospodar, daca...daca...daca doreste...dar, numai daca Legea ii permite=totul pentru binele a zeci de familii din acel bloc?

Multumiri anticipate!

Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2015
Maria2143, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 19:28, 6 August 2015
Un chirias responsabil poate primi procura de la proprietar si il reprezinta in adunarea generala.
Trebuie doar sa vrea acest lucru.
Doamna, studiati legea, pornind de la titlu.
Asociatia este a proprietarilor si ei au drepturi si obligatii inscrise in lege.
Pentru ce fac chiriasii in apartamentul inchiriat raspunde proprietarul, iar chiriasul poate accepta sa locuiasca intr-o asociatie sau nu. Sunt doua motive pentru care un chirias nu poate face parte din asociatie si, cu atat mai mult, nu poate face parte din conducere.

Inainte de a lansa teme in dezbatere, va rog sa studiati legea actuala, sa-i intelegeti litera si spiritul si apoi, mai vedem...
Art.24, alin (3) din Normele de aplicare ale Legii 230, prevede:
"In situatiile in care, prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul, chiriasul se obliga sa participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si la formarea fondului de rulment".

Asa cum Legea 230 are in vedere forma contractului de inchiriere in care se prevad obligatiile chiriasului, tot astfel, chiriasii pot avea drepturi, acolo unde locuiesc, legal.

Este o parere personala!
Multumesc pentru punctul de vedere exprimat doamna, cu ID, "elga50"!

Seara buna!
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2015
Maria2143, utilizator
Articolul cu pricina vorbeste despre obligatii fata de plata cotelor de intretinere.
Nu vad care este legatura intre a-ti plati intretinerea, ca si locatar, si aceea de a fi ales presedinte al unei asociatii in care nu esti membru.
Un gospodar, un om inteligent, un bun manager poate fi: locatarul, acolo locatar inca, pt ca nu a reusit a cumpara locuinta...doar peste 30 de ani devine proprietar :(, dar poate fi si chiriasul, venit de la Arad la Bucuresti cu familia, pt. 10 ani.
De ce nu poate ajuta comunitatea in care traieste, daca vrea sa fie presedinte, daca este ales presedinte, sau vicepresedinte?

Am dat un exemplu in privinta obligatiilor chiriasilor. Acestia au si drepturi, dreptul de a fi informati de deciziile AP si alte drepturi.
Legea 230/ 2007 r, acorda minima atentie acestui aspect: CHIRIASI/ LOCATARI (la bloc).
Oameni de buna credinta, buni platnici luna de luna in cadrul unei Asociatii, oameni pe care Administratorul si Presedintele ii ignora si nu-i trateaza omeneste sau nu le asculta parerea, doar pentru ca sunt chiriasi in condominiu si au girul proprietarului sa-i reprezinte in AP.
Legea Asociatiilor de Proprietari este valabila si prevederile sale privind intretinerea condominiului sunt \"litera de lege\" atat pentru proprietari cat si pentru chiriasi si locatari, TOTUL pentru condominii in buna stare si convietuire buna intre cetateni.

Legea 230/ 2007 r, Codul etic, codul de conduita al Presedintelui si Administratorului ar trebui sa prevada si sanctiuni disciplinare pentru acesti functionari (publici), care presteaza in folosul cetateanului si nu trateaza cu respect proprietarii, chiriasii, locatarii.

P.S. Scuze. Subiectul atins: Presedinte=doar daca este proprietarul apartamentului din acel bloc...face obiectul altei discutii. Alta anomalie, adica numai cine locuieste-n condominiu poate fi \"Sef de Bloc\"?

Zi frumoasa tuturor :)


Ultima modificare: Joi, 6 August 2015
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Locuiesc într-un bloc nou anl cu garanție până în 2022. este normal să fiu obligată să plătesc fond de reparații? mariana11111 mariana11111 Buna ziua, Vreau sa stiu daca locuiesc intr-un bloc ANL care este in garantie pana in anul 2022, este normal sa fiu obligata de catre administrator si ... (vezi toată discuția)
Activitate social culturala in bloc de locuinte zerox zerox In blocul in care locuiesc exista de ceva timp un ONG care isi desfasoara activitatea la ultimul etaj al blocului. Printre activitatile pe care vor sa le ... (vezi toată discuția)
Disociere maromet maromet Bună ziua , am studiat leg.230/2007 dar nu îmi este clar cum pot să ies din această asociatie de propietari : deoarece nu am semnat nimic privind asocierea ... (vezi toată discuția)