avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... camere supraveghere scara asociatie locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

camere supraveghere scara asociatie locatari

buna ziua,

in urma hotararii AG, pe cara blocului [hol si intrare] s-au montat camere de supraveghere.
Am 2 intrebari :
1. avem nevoie de la anspdcp de acord pentru prelucrarea de date?
2. daca este un proprietar care nu a fost de acord cu montarea acestor camere si in ficare zi lipeste banda adeziva pe lentila camerei pentru a nu putea filma ce variante legale avem pentru a-l linisti? Din pacate discutia rationala nu functioneaza si este acel locatar care se regaseste in fiecare bloc, un nebun.

multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 18:17, 7 August 2015
Camerele video le-ati montat cu firma de specialitate?
Daca da, intrebati-i pe ei ce aprobari au obtinut.

Cat despre vecinul cu pricina, il puteti da in judecata pentru prejudicii aduse proprietatii comune, conform legii 230/2007:
Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
.............
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
Cam acestea sunt constrangerile.
O sa se plictiseasca in cele din urma....
1) Da.
2) Sesizare la Politie.
Shareban a scris:



2) Sesizare la Politie.

Supravegherea video este guvernata de urmatoarele legi: nr 333/2003 si nr 677/2001. Inainte de a cumpara un sistem de supraveghere, asociatia de proprietari trebuie sa obtina acordul tuturor locatarilor, atentie - nu majoritatea, ci toti locatarii din bloc trebuie sa fie de acord cu instalare sistem supraveghere
Actiunea unui kit de supraveghere prin captarea de imagini se traduce prin stocare de date referitoare la persoane fizice. Imaginile inregistrate sunt de fapt date cu caracter personal. Nerespectarea legii nr 677 are caracter penal.
Este o problema delicata in cazul in care un proprietar care nu a fost de acord cu montarea acestor camere,deoarece inseamna ca anterior instalarii asociatia de proprietari nu a parcurs procedura obtinerii acordului tuturor proprietarilor din imobil,respectiv asociatia de proprietari se afla in culpa
Nimeni nu contesta avantajele datelor stocate de sistemele de supraveghere in cazul imobilelor de locuit in comun,dar trebuie respectata dispozitia legala referitoare la acordul tuturor proprietarilor
De obicei au acces la inregistrarile video un numar limitat de persoane,obligatie care de multe ori nu se respecta,informatii din datele stocate putand fi utilizate in mod nelegal si de catre terti si in alte scopuri decat cele de probare eventuale evenimente sub incidenta legii


Va inselati, cititi legile mentionate. Instalarea se poate face cu acordul majoritatii. Ceilalti au intr-adevar niste drepturi pe care unii le-ar numi aberante, gen sa ceara in scris stergerea inregistrarilor in care apar, mentionand bineinteles ziua si ora exacta la care se refera, dar nu e necesar acordul a 100% din locatari.

Prin absurd sa spunem ca aveti dreptate. Dar ca dupa ce 100% au fost de acord, si s-a instalat, un locatar se razgandeste. Sau un chirias al unui locatar. Sau un vizitator al unui locatar care doarme cateva nopti acolo. Si sesizeaza asociatia de proprietari despre asta. E Asociatia de Proprietari obligata sa demonteze tot sistemul? Sa fim seriosi. Da, legea e neclara, dar asta nu inseamna ca se va interpreta in cel mai absurd mod.
Pentru instalarea sistemului de supraveghere video nu aveti nevoie de acordul tuturor proprietarilor. E suficient sa fie hotararea adunarii generale, cheltuiala prinsa in bugetul de venituri si cheltuieli, instalarea sa se faca de firme autorizate, sa aveti lipit anunt la inrtrare ca zona este supravegheata video...
Nu este nevoie de acodul altor institutii si autoritati.
Apelati la ajutorul politiei care va viziona inregistrarile, va prelua imaginile cu cel ce lipeste camerele cu banda adeziva si va lua masuri impotriva lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Camere video in blocuri Octav1996 Octav1996 Biroul executiv al unei asociatii de locatari poate impune locatarilor montarea unor camere video in scarile blocului? Precizez ca majoritatea locatarilor nu ... (vezi toată discuția)
Monitorizare video ilegala la bloc magdastanciu magdastanciu Buna seara, asociatia de proprietari a scarii in care locuiesc a hotarat la initiativa presedintelui instalarea unui sistem de supraveghere video. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere lavinia_stoica lavinia_stoica Buna ziua! De circa 10 zile au fost montate la intrarea in scara blocului (in exterior), la parter si la fiecare etaj ( linga usile lifturilor) camere de luat ... (vezi toată discuția)