avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Data după care se pot percepe penalități de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Data după care se pot percepe penalități de întârziere

L230/2007
Art. 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restantă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.


Termen de plată întreținere: 15 Iulie 2015
Ultima zi a perioadei de grație (+30 zile): 14 August 2015

Vineri, 14 August, proprietarul face un ordin de plată către contul Asociației de Proprietari. Banii întră în contul AP Luni, 17 August.

AP ii calculeaza proprietarului penalitati de plata de 0.2% pe zi pentru 33 de zile.

Considerati ca acele penalitati sunt legale sau abuzive?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 03:30, 8 August 2015
Pai, stiti ca exista un anunt si la case mai mari in sensul ca platitorii prin transfer bancar trebuie sa tina cont de un numar de zile in care se face transferul.
Mai nou, de la o banca la alta transferul se face intr-o singura zi lucratoare.

Deci erau de facut doua lucruri la alegere:
- proprietarul sa anunte prin viu grai sau telefonic pe administrator ca a facut plata si sa stabileasca cu el sa nu-i mai calculeze penalizari;
- proprietarul trebuia sa ia in calcul o minima diferenta de zile si sa faca plata macar pe 12 august.
Banii in contul asociatiei, intrand in data de 17, e ca si cum s-ar fi dus la casierie pe data de 17 si ar fi platit, deci tot o intarziere ar fi.

Dar, personal consider ca e o prostie sa nu tii cont ca omul a platit si sa te-apuci sa-i calculezi penalizari numai ca a intarziat cu 3 zile... Dar e o parere personala (de administrator) :)
Si eu cred ca e o prostie, dar e foame de bani. Grav e ca daca plateste la casierie in ziua X, nu plateste nici penalizare. Daca plateste prin banca tot in ziua X, plateste penalizari pentru 33 zile chiar daca banii au intrat in cont in urmatoarea zi lucratoare.
Pai nu, stati putin, ca nu e acelasi lucru!
Se ia in considerare intotdeauna data la care banii au intrat in cont sau in casa.

Oricum, trebuia incercat chestia cu anuntatul, adica un fel de aruncat buzduganul: "vezi, nene, ca ti-am bagat in cont atatia bani, nu ma mai penaliza!"
elga50 a scris:
Se ia in considerare intotdeauna data la care banii au intrat in cont sau in casa


Pe ce bază legală? Legea spune "termenul stabilit pentru plată", nu "termenul stabilit pentru încasare". Banii mi-au plecat din cont după ce am făcut OP-ul. Dacă eu plătesc în termenul de plată, de ce să plătesc și penalități de întârziere?

Dacă AP vroia banii până la o anumită dată, atunci trebuia să țină cont și de perioada de transfer bancar și să reducă corespunzător termenul de plată, nu?
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2015
Shareban, utilizator
In aceeasi baza legala pentru care furnizorii considera o plata facuta in ziua in care primesc banii in cont.
Iata ce scrie pe site-ul GDF Suez cu privire la aceasta speta:

Intrebare: Din momentul efectuarii platii, cat timp dureaza pana cand suma este virata in contul GDF Suez?
Raspuns: Maximum 3 zile. Vă recomandăm să efectuaţi plata cu minimum 3 zile înainte de scadenţă pentru a evita situaţia neplăcută a perceperii unor penalizării sau a deconectarii din neplată. De asemenea, specificaţi codul de client la detaliile plăţii, în vederea unei alocări rapide şi corecte a sumei pe codul de client respectiv.

Si toti furnizorii procedeaza similar. Incercati sa platiti telefonul sau internetul in aceeasi zi de scadenta, dupa ora 14. Tranzactia se va opera a doua zi lucratoare.
Daca faceti tranzactia dimineata, atunci banii ajung in contul de destinatie in aceeasi zi si deci veti figura cu plata in interiorul scadentei.
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2015
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Penalitati la intretinere Yoda112 Yoda112 Buna ziua ! Am o nelamurire: luna trecuta am platit toate penalitatile stranse la intretinere in decursul a 1 ani si jumatate , 570 lei la o suma de ... (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Afisare intretinere mnmgfd mnmgfd Va rog sa imi spuneti cate zile trebuie afisata intretinerea la vizier? Multumesc! (vezi toată discuția)