avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Data după care se pot percepe penalități de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Data după care se pot percepe penalități de întârziere

L230/2007
Art. 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restantă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.


Termen de plată întreținere: 15 Iulie 2015
Ultima zi a perioadei de grație (+30 zile): 14 August 2015

Vineri, 14 August, proprietarul face un ordin de plată către contul Asociației de Proprietari. Banii întră în contul AP Luni, 17 August.

AP ii calculeaza proprietarului penalitati de plata de 0.2% pe zi pentru 33 de zile.

Considerati ca acele penalitati sunt legale sau abuzive?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 03:30, 8 August 2015
Pentru ca am trecut si noi prin asemenea situatii permiteti-mi sa explic.
Penalizarile le calculam in preziua afisarii listelor de plata. Noi lucram la liste incepand de pe 10-12 ale lunii iar in data de 17 facem ultimile verificari pentru ca afisam lista de plata in data de 18 a fiecarei luni. In data de 17 scoatem extrasul de cont si inregistram toate incasarile. Dar pe extrasul din 17 apar platile facute de proprieatri din data de 16, 15 sau 14 in functie de banca platitorului si nu din 17 pentru ca acestea apar abia a doua zi in extras. Asa ca un proprieatr care a platit cu OP si aceasta plata apare pe extrasul din 17 i se va scade aceasta suma si nu va mai fi penalizat. Dar cel ce a facut plata si nu apre in extrasul din data de 17, nu i se poate scade suma pentru ca administratorul nu stie ca a platit. Ne bazam pe acte, pe extras tot asa cum in casierie ne bazam pe chitanta.
Iar daca termenul de plata plus cele 30 de zile se implineste pe data de 15 sigur ca se pot calcula legal penalizari pentru 33 de zile.
Asadar nu e rea vointa sau intentia cuiva de a penaliza un vecin pe nedrept, ci doar faptul evident ca cel ce calculeaza penalizarile stie la data afisarii listelor de ceea ce a intrat in contul bancar al asociatiei la data intocmirii listelor. Nu are de unde sa stie ca maine vor apare si alte sume, decat in zilele urmatoare. Iar listele de plata se intocmesc o singura data pe luna, de regula la aceeasi data.
La noi penalitatile se calculeaza automat (din program) doar in ziua platii si nu se afiseaza in tabelul de intretinere.
Rationamentul meu ramane valabil si in situatia in care penalizarile se calculeaza automat in ziua platii pentru ca ceea ce pentru dumneavoastra este "plata", pentru asociatie este "incasare" iar asociatia a incasat in data de 17 si nu in 14.
Dar, pe de alta parte, corect este ca pe lista de plata sa apara penalizarile luna de luna, cumulate pe lunile anterioare... Nu este corect daca un proprietar uita sa plateasca 10-12 luni, sa apara pe lista de plata doar cu restantele si fara penalizari aplicand metoda calcularii penalizarii atunci cand plateste. Daca asociatia da in judecata un restantier, listele de plata sunt inscrisuri de baza iar sumele solicitate in instanta de asociatie trebuie sa corespunda "la virgula" cu cele din lista de plata iar acolo trrebuie sa se vada intretinrea restanta, reparatii restante, fonduri restante, penalizari...
Atunci, daca platiti prin banca, deci nu aveti contact cu administratorul, cand si in ce mod va calculeaza penalizarile si cum le platiti? Cum stiti ca sunt adevarate?

Subliniez si eu ceea ce a scris @adriantot.
Lista de intretinere este asimilata unei facturi si pe ea trebuie trecute si penalizarile calculate pana la momentul editarii listei. Altfel cum sa platiti ceva care nu este afisat, avizat de cenzor, aprobat de presedinte?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati la intretinere Yoda112 Yoda112 Buna ziua ! Am o nelamurire: luna trecuta am platit toate penalitatile stranse la intretinere in decursul a 1 ani si jumatate , 570 lei la o suma de ... (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Afisare intretinere mnmgfd mnmgfd Va rog sa imi spuneti cate zile trebuie afisata intretinerea la vizier? Multumesc! (vezi toată discuția)