1. Art. 44 din Legea nr.76/2002:
Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
.....
m) la data admiterii intr-o forma de invatamant, in cazul persoanelor asimilate somerilor, prevazute la art. 17 alin. (2) lit. a) si b).
.....
2. OUG 111/2010
art.2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.
......
(5) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
.............
m) frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului „A doua şansă“, sau, după caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenţă ori de master, precum şi ale învăţământului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, în ţară sau în străinătate, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cu excepţia situaţiei de întrerupere a cursurilor din motive medicale;
....
1. - Dvs. sunteti somer indemnizat provenit din salariat concediat si veti beneficia in continuare de indemnizatia de somaj chiar daca ati fost admisa intr-o forma de invatamant.
- Art.44 din Legea 76/2002, aratat de colegul meu mai sus, se refera doar la somerii indemnizati in calitate de absolventi a unei forme de invatamant.
2. - Veti beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) frecventati, fara intrerupere, cursurile de zi ale facultatii.
- In aceste 12 luni pot intra si lunile in care ati beneficiat de indemnizatie de somaj.
Multumesc foarte mult..sanatate!
Buna ziua
Mai am 2 intrebari..am citit ca daca te angajezi part time nu mai ai dreptul la somaj..dar am inteles ca ti se mai da 30% din somaj daca te angajezi chiar si full time e adevarat?si a doua intrebare..mai primesc somaj daca de exemplu ma duc la filmari?.acestea sunt anumite zile ,depinde cum au nevoie,pt reclame etc,poate intr o luna se te cheme de 3 ori,intr o alta luna deloc..cred ca sunt cu contract de colaborare..ce spuneti?
Multumesc
Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) din Legea 76/2002, cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj, potrivit legii, şi care se angajează cu normă întreagă, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj, beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii.
Prin urmare, angajarea trebuie sa se faca cu norma intreaga si pe durata mai mare de 12 luni sau nedeterminata, ca sa puteti beneficia de cei 30%.