1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
...
(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului „A doua sansa”, sau, dupa caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta ori de master, precum și ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, in tara sau in strainatate, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;
...
2. - Asadar cele 12 luni din cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului pot fi constituite din lunile in care ati frecventat cursurile de zi ale facultatii.
- Veti beneficia de indemnizatia munima de 85% din 1250 lei (salariului minim brut pe tara garantat in plata) adica 1063 lei.
3. - Dupa ce veti naste depuneti la Primarie cererea si actele necesare pentru indemnizatia pentru concediu crestere copil pana la varsta de 2 ani.
- Lista cu actele necesare, specifice situatiei dvs., o procurati de la Primarie sau dupa site-ul institutiei.
1. Plata contributiilor la stat nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
2. Daca in cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului aveti 12 luni in care ati frecventat, fara intrerupere, cursurile de zi ale facultatii, atunci veti beneficia de indemnizatie pentru CCC.
3. - Dupa absolvire va puteti inregistra la Agentia de Somaj.
- Perioada de 60 de zile pana veti primi indemnizatia de somaj si perioada cat primiti indemnizatia de somaj sunt eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
. - Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.