avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea metodologie compensare cu statul
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

metodologie compensare cu statul

E posila o astfel de procedura ?
Cel mai recent răspuns: SC QCERT SRL , Consultant resurse umane 06:18, 14 Iulie 2009
La ce va ginditi ?
Magda Staicu a scris:

La ce va ginditi ?



O procedura prin care cei care au de incasat de la bugetari (inclusiv eu), sa poata opera o compensare cu taxe si impozite specifice.
Sumele platite in plus fata de obligatiile fiscale datorate se vor stinge prin compensare cu eventualele obligatii fiscale neachitate inregistrate la celelalte bugete. Prin compensare se sting creantele administrate de Ministerul Economiei si Finantelor cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat sau de restituit de la buget, pana la concurenta celei mai mici sume, cand ambele parti dobandesc reciproc atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor.
Potrivit dispozitiilor art. 116 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, compensarea se face de organul fiscal competent la cererea debitorului sau inainte de restituirea ori rambursarea sumelor cuvenite acestuia, dupa caz.
Organul fiscal poate efectua compensare din oficiu ori de cate ori constata existenta unor creante reciproce, cu exceptia sumelor negative din deconturile de taxa pe valoarea adaugata fara optiune de rambursare. In cazul compensarilor din oficiu efectuate de organul fiscal, creantele fiscale ale debitorului vor fi compensate cu obligatii datorate aceluiasi buget, urmand ca din diferenta ramasa sa fie compensate obligatiile datorate altor bugete, in mod proportional.
Organul competent va instiinta in scris debitorul despre masura compensarii luate, in termen de 7 zile de la data efectuarii operatiunii.
Aveti doua posibilitati:
- fie solicitati dumneavoastra compensarea;
- fie asteptati urmatorul termen de plata al impozitului pe profit si veti efectua atunci regularizarea.
Puteti sa urmariti modul de stingere a obligatiilor fiscale prin solicitarea unei fise pe platitor de la organul fiscal competent.

In cazul compensarii, trebuie sa aveti in vedere si dispozitiile referitoare la majorarile de intarzire, respectiv art. 122 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul creantelor fiscale stinse prin compensare, majorarile de intarziere se datoreaza pana la data stingerii inclusiv, astfel:
1. pentru compensarile la cerere, data stingerii este data depunerii la organul competent a cererii de compensare;
2. pentru compensarile din oficiu, data stingerii este data inregistrarii operatiei de compensare de catre unitatea de trezorerie teritoriala, conform notei de compensare intocmite de catre organul competent;
3. pentru compensarile efectuate ca urmare a unei cereri de restituire sau de rambursare a sumei cuvenite debitorului, data stingerii este data depunerii cererii de rambursare sau de restituire.
freeelis a scris:

Sumele platite in plus fata de obligatiile fiscale datorate se vor stinge prin compensare cu eventualele obligatii fiscale neachitate inregistrate la celelalte bugete.



Nu ati citit atent mesajul.
Nu la compensarea "darilor" ma refeream.

Personal nu sunt asa afectată, dar, m-am gandit ca, pentru degrevarea crizei financiare, macar pentru societatile care presteaza sistematic servicii cu fonduri de la bugetul de stat, in primul rand firmele de constructii, o procedura in acest sens ar fi bineventă.
Astfel, acestea să nu mai faca efectiv viramentele aferente statului, ci doar să solicite comoensarea sau in cadrul declaratiei aferente, ca la TVA de rambursat, să solicite plata acestora din banii care li se cuvin

NU STIU CE AR FI ASA GREU SI DE CE NICI UN PARTID POLITIC NU S-A GANDIT LA ACEASTA MASURA.
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2009
SC QCERT SRL , Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare bani de la bugetul de stat Maria64 Maria64 prin natura activitatii firmei pe care o conduce si administreaza o buna prietena, luna de luna are de incasat de la bugetul de stat sume considerabile......in ... (vezi toată discuția)
Fisa sintetica barbutadddddddddddddd barbutadddddddddddddd Buna ziua ! Am fost azi la Admin.Fin de unde am obtinut o Fisa sintetica cu decl.depuse la termene si cu sumele respective. Mare mi-a fost surpriza cind ... (vezi toată discuția)
Ordin nr. 2351/29.06.2011 de modificare ºi completare a opanaf nr 1314/2007  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu [b]ORDIN nr. 2351/29.06.2011 de modificare şi completare a OPANAF nr 1314/2007 pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de ... (vezi toată discuția)