Buna ziua! CCC1 s-ar fi terminat pe 27 aug 2015 (luna august nu primesc bani fiind a24a luna...). Am hotarat sa intru in concediu de maternitate din 28 iulie ptr ca sunt gravida cu al2lea copil, urmeaza sa nasc la sfarsitul lui sept. Am luat veniturile pe ultimele 6 luni (atat mi s-a cerut de catre angajator) de la Agentia ptr plati , care au fost de 1200 lei lunar si doresc sa imi spuneti cum se calculeaza si cat ar trebui sa iau lunar pe concediu de maternitate, si apoi cat va fi indemnizatia lunara ptr al2lea copil (optez tot ptr 2 ani)? Multumesc!
1. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate are ca baza de calcul veniturile din cele 6 luni anterioare lunii in care intrati in acest concediu.
- In cazul dvs. se iau in calcul veniturile provenind din indemnziatia pentru CCC1.
2. - Suma veniturilor din cele 6 luni se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).
Mzbc se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica pentru concediul de maternitate (Izcm).
Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical (sau din luna respectiva) si se obtine indemnizatia (lunara) pentru concediul de maternitate.
Izcm este aceeasi pe toata durata concediului de maternitate.
De aceea indemnizatia lunara este diferita, in functie de numarul de zile lucratoare din luna.
- Din indemnizatia lunara se retine numai contributia de asigurari sociale (CAS = 10,5% = pentru pensie).
CAS se calculeaza astfel:
Se inmulteste castigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, pe anul in curs, cu 35%.
Pentru anul 2015 acest castig prognozat este de 2.415 lei
Rezultatul se inmulteste cu 10,5%.
Adica:
2415 x 35% = 845 lei
845 x 10,5% = 89 lei
Deci din indemnizatia lunara pentru concediul de maternitate se retine numai 89 lei.
Acesti 89 lei se retin numai daca esti o luna intreaga in concediu de maternitate.
Daca intr-o luna concediul de maternitate acopera numai o fractiune de luna atunci cei 89 lei se calculeaza proportional cu numarul de zile lucratoare care fac parte din concediul de maternitate.
Se imparte 89 la numarul de zile lucratoare din luna iar rezultatul se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din perioada concediului de maternitate.
- Conform art. 42 din Codul fiscal NU se impoziteaza indemnizatiile pentru: concediul de risc maternal, concediul de maternitate, concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului bolnav.
- Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Adica angajatorul calculeaza si plateste indemnizatia si apoi o recupereaza, in totalitate, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).
3. - Indemnizatia pentru CCC2 se calculeaza 85% din medica veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- In aceste venituri intra veniturile din indemnizatia pentru CCC1 si veniturile din indemnizatia pentru concediul de maternitate.
- Indemnizatia pentru CCC1 va fi mai mica decat cea pentru CCC1.