avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... tentativa sau ce?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

tentativa sau ce?

Am un prieten X care a incercat intr-o seara sa ia din curtea unui om o spartura de azbociment sa stea pe ea sa faca un gratar, dar nu a mai luat nimic. Mai tarziu in seara aceea, au venit 2 indivizi care au facut dezastru in curtea aceea si a doua zi au fost chemati sa dea declaratii toti 3. X ce poate pati avand in vedere ca este minor si curtea respectiva nu era imprejmuita in intregime cu gard??
Minorul trebuie sa sustina ca nu a luat nimic de pe prioprietatea care nu era imprejmuita pentru a nu se incepe urmaruirea penala impotriva lui
Daca este minor intre 14 si 16 si daca se dovedeste faptul ca avea discernamant in momentul comiterii faptei, este posibila angajarea raspunderii penale a acestuia. Daca a incercat doar sa ia ceva , apoi s-a desistat ( a renuntat) , inainte ca fapta sa fie descoperita , el nu va fi pedepsit. . Si daca exista dovezi ale participarii sale la comiterea faptei de cate ceilalti , in calitate de instigator sau complice, si poate fi tras la raspundere penala, acesta va fi cercetat ,alaturi de ceilalti, existand sansa aplicarii unei sanctiuni. Chiar daca respectiva curte nu era imprejmuita in totalitate cu gard, insa existau suficiente indicii cum ca este o proprietate privata , faptul ca a patruns pe acea proprietate fara drept, atrage raspunderea persoanelor respective. Este adevarat, in acest caz nu se mai poate totusi considera ca s-a patruns prin efractie iar neimprejmuirea totala a proprietatii pare oarecu m o ,,invitatie" pentru aceia care au tentatia sustragerii unor bunuri.Si sunt multe aspecte de care se pot lega organele de cercetare, insa, minoritatea si faptul renuntarii la continuarea faptei, si daca nu se dovedeste ca a si-a adus contributia alatruri de ceilalti 2 , ii confera sanse mari de anu fi tras la raspundere.
daca era vorba de un teren pe care se afla si o constructie folosita ca si locuinta de una sau de mai multe persoane, fapta e violare de domiciliu, chiar daca nu a sustras nimic din curtea respectiva.

daca faptele s-au desfasurat asa cum spuneti, X nu va raspunde pentru furt, iar pentru fapta de violare de domiciliu probabil se va considera ca nu prezinta pericolul social al unei infractiuni, si se va pronunta scoatere de sub urmarire penala.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iulie 2009
amitza, utilizator
ok multumesc!
amitza a scris:

daca era vorba de un teren pe care se afla si o constructie folosita ca si locuinta de una sau de mai multe persoane, fapta e violare de domiciliu, chiar daca nu a sustras nimic din curtea respectiva.

daca faptele s-au desfasurat asa cum spuneti, X nu va raspunde pentru furt, iar pentru fapta de violare de domiciliu probabil se va considera ca nu prezinta pericolul social al unei infractiuni, si se va pronunta scoatere de sub urmarire penala.

"Totdeauna judecatorul este dator sa descopere adevarul in orice proces"

In raport de cercetarea penala care se va efectua,in functie de probele administrate,responsabilitatea solutiei ii apartine procurorului.Exista posibilitatea invocata de dvs,dar si posibilitatea aplicarii disp.art.18/1 c.pen

Alte discuții în legătură

Violare de domiciliu ? stepetrache stepetrache Detin un teren intravilan pe care am inceput anul trecut constructia unei case. Deocamdata casa este ridicata doar pana la parter si lucrarile vor reincepe in ... (vezi toată discuția)
Incalcarea domeniului privat bloomkira bloomkira buna ziua! Locuiesc in casa mamei mele pt ca aceasta nu este in tara si acolo am si domiciliul,problema este ca in timp ce eu eram la un examen o persoana a ... (vezi toată discuția)
Violare de domiciliu ContSters88252 ContSters88252 buna ziua Acum patru ani am inceput constructia unei case pe un teren proprietate particulara , imprejmuit cu gard .Anul trecut am ... (vezi toată discuția)