avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna!ma numesc marian si am o nelamurire:mama mea a decedat in 1992 .in timpul casatoriei cu tatal meu au achizitionat un apartament.din 1997 pana in 1999 tatal meu trait in concubinaj cu o femeie timp in care au achizitionat o garsoniera pe numele ei.in 2000 sau casatorit legal.dupa decesul tatalui are drept la apartament?ce procent?se pune in calcul si garsoniera daca au fost concubini?
Cel mai recent răspuns: marinica71 , utilizator 08:48, 19 Iulie 2009
Ca sotie supravietuitoare are dreptul la 1/4 di ce s-ar fi cuvenit tatlui in concurs cu dv. Astfel din apartament dv aveti 3/8 de pe urma mamei si iar sotia a dou are 1/4 din 5/8 cit a apartinut tatlui restul fiind pal dv. potrivit legiii la care se adauga 3/8 din partea mamei
multumesc!dar ce se intampla cu bunurile luate in timpul concubinajului?
Concubinajul inca nu este reglementat legal. Astfel, daca veti dovedi cu inscrisuri si cu martori ca aceea garsoniera a fost achizitionata si de catre tatal dumneavopastra , puteti solicitat cota catre ii revine tatalui (in principiu 50%) sa intre in masa succesorala si se va impartiintre sotia supravietuitoare si dumneavoastra.
Garsoniera fiind achizitionata inaintea casatoriei, ea este bun propriu al celei de-a doua sotii chiar daca o parte din pret a fost achitata de tatal dumneavoastra. El nu poate cere (si nici dumneavoastra, in calitate de mostenitor nu veti putea obtine) recunoasterea vreunei cote parti din garsoniera daca tatal nu figureaza in actul de dobandire in calitate de cocumparator.

dupa decesul tatalui are drept la apartament?ce procent?se pune in calcul si garsoniera daca au fost concubini?


Sa o luam succesiv:
Inainte de moartea mamei, tatal dvs avea 1/2 din apartament. Dupa moartea mamei el mosteneste 1/4 din partea mamei , iar dv 3/8. In aceasta situatie tatal dvs are 5/8. Dupa moartea tatalui dvs mosteniti restul, deoarece toate bunurile mostenite sunt considerate bunuri prorii, iar a doua sotie nu mosteneste nimic din apartament.
Legat de gasioniera, d-ul avocat themis a specificat clar faptul ca gasioniera apartine in exclusivitate sotiei, dvs putand mosteni doar eventualele bunuri mobile achizitionate in timpul celei de a doua casatorie in comun cu cea dea doua sotie, de catre tatal dvs, daca exista si se pot dovedi.

Alte discuții în legătură

Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit ... ghe_o ghe_o Soțul decedat de mai mult de un an și are un copil căsătorit care la rândul lui are și el un copil. Dacă la succesiune copilul defunctului cedează ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie sa procedez pentru a deschide un proces de succesiune ana_cristina_23 ana_cristina_23 Parintii mei au cumparat acum 7 ani un apartament,la scurt timp mama mea a decedat. Apartamentul este pe numele ambilor parinti, in momentul de fata as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Succesiune - tatal recasatorit, decedat, sunt unicul copil ACAD ACAD Sunt fiul unic, tatal meu s-a recasatorit in urma cu mai multi ani, proprietatile pe care le are sunt pe numele lui, exclusiv(asa cred, din cat il cunosc), si ... (vezi toată discuția)