avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 152 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Restituire credit patron
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Restituire credit patron

Buna ziua, la data de 30.06.2015 am in soldul creditor al contului 4551 suma de 243.000 ron de restituit administratorului. Incepind cu data de 1.07.2015 administratorul in cauza a cesionat partile sociale detinute in firma, a iesit din firma
(care are un alt administrator acum) devenind simplu salariat. Cum se procedeaza
in continuare pentru a-i restituti vechiului administrator sumele imprumutate?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ciortea Zita , utilizator 10:44, 18 August 2015
Daca nu a fost intocmit un contract de imprumut intre firma si asociat(fost administrator)la data acordarii imprumutului,faceti-l acum cu acea data. In acest fel puteti sa-i restituiti zilnic,daca aveti incasari in numerar,suma de 10000 lei conform art.4 alin.(4),coroborat cu art.16 alin.(2))din Legea nr.70/2015.Daca nu aveti incasari in numerar la acest nivel,faceti restituirile din contul bancar,in contul propriu al actualului salariat,mentionand nr. si data acelui contract de imprumut.(o copie a acestuia o va solicita si banca).
Buna ziua, exista un contract intocmit la data primei incasari a imprumutului dar in care nu
se specifica suma imprumutata.Se specifica doar ca imprumutul va fi acordat in masura in
care platile catre furnizor nu sint acoperite de incasarile in numerar prin casa, de cite ori este necesar. Nu au fost acordate imprumuturi prin banca.
Consider ca este necesar sa refaceti contractul initial,in care sa figureze prima suma de creditare.Ulterior,conform clauzei de modificare a contractului prin act aditional,cu acordul partilor,la fiecare noua creditare se face un act aditional cu suma creditata. Restituirile se fac incepand cu prima suma creditata,mentionandu-se pe dispozitia de plata catre casierie nr.si data contractului si apoi nr.si data actului aditional,cu respectarea,incepand cu data de 09.05.2015 a prevederilor Legii nr.70/2015.
Buna ziua, daca am inteles bine la fiecare creditare trebuie facut un act aditional care cuprinde suma creditata la acea data.Restituirea s-a facut prin casa cu dispozitie de plata
dar sumele restituite nu sint identice cu sumele creditate intrucit incasarile prin casa sint
altele.In acest caz pe DP se scriu nr.de act aditional care urmeaza?Respectind prev.L.70/2015 nu-i pot restitui decit max.5000 zilnic ori sumele creditate sint diferite
de aceasta valoare.Multumesc
Avand in vedere prevederile art.16 alin.(2) din Legea 70/2015 dispozitiile din lege,cuprinse la capitolul I,nu se aplica in cazul contractelor incheiate anterior intrarii in vigoare a acestei legi(cele incheiate inainte de 09.05.2015) consider se pot face plati si de valori mai mari.Dar sa ne limitam la art.4 alin.(4)din aceasta lege care prevede ca,pentru restituiri de imprumuturi se pot face plati in limita unui plafon zilnic de 10000 lei(daca au fost plati anterioare datei de 09.05.2015 mai mari de10000 lei/tranzactie,acestea nu sunt considerate fragmentate).

Alte discuții în legătură

Conditii si model contract de imprumut a unei firme cameliastancu68 cameliastancu68 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: la firma la care lucrez, administratorul a imprumutat firma pentru achizitii marfa, materii prime si ... (vezi toată discuția)
Limita plati persoane fizice 50000 lei sutrif sutrif Buna ziua, Am vandut o masina a carei pret este de 60000 lei. Cumparatorul imi da un avans de 10000 lei. Mai pot incasa 40000 cash in alta zi si doar restul ... (vezi toată discuția)
Vanzare autoturism de firma amortizat anita10 anita10 Conform noilor norme este permisa incasarea in numerar a c/v unui autoturism amortizat complect vandut unei persoane fizice in cazul in care suma totala nu ... (vezi toată discuția)