avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Oprire diurnei de pe comunitate de catre angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Oprire diurnei de pe comunitate de catre angajator

Inainte de a veni in tara am avut un accident in Olanda iar acum patronul mi-a oprit diurna pe motiv ca trebuie sa plateasca franciza la casco care este 1250 de euro! Ma poate ajuta cineva cu un raspuns? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:54, 13 August 2015
1. art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

2. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
.........

3. Astfel, retinerea din salariu se poate face in baza :
- unei hotarari judecatoresti irevocabile

- in baza unui acord intre angajator si salariat

4. Pentru retinerile nelegale de catre angajator, modalitatea de recuperare consta in promovarea unei actiuni in instanta impotriva acestuia.
Actiunea trebuie introdusa la tribunalul in raza caruia se afla domiciliul sau locul de munca al dvs. si nu trebuie sa treaca mai mult de 3 ani de la data producerii pagubei. Asadar, termenul in care trebuie sa sesizati instanta, este de maximum 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune.
Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

5. De asemenea, puteti sesiza si ITM-ul.
Ultima modificare: Joi, 13 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retineri din salariu sume necuvenite IrinaAlexandra01 IrinaAlexandra01 Buna ziua, In cazul in care s-au dat bani in plus la salarii, angajatii au observat acest lucru, dar nu au spus nimic, au cheltuit banii, se pot face retineri ... (vezi toată discuția)
Este legal ce face firma? valentina85 valentina85 sotului meu i-au fost opriti bani sa intre in cont de catre firma deoarece mai avea de dat 167 lei pt niste materiale lipsa Acesta a achitat suma dar am fos ... (vezi toată discuția)
Abuzuri angajator mihaitoader7 mihaitoader7 Buna ziua, este legal ca angajatorul sa iti opreasca minusul la caserie ba mai mult sa platesti un produs lipsa de 3 ori.Daca nu cum as putea actiona impotriva ... (vezi toată discuția)