avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... amenda ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

amenda ITM

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Am o firma mica de constructii. Am inceput o lucrare si a venit sa ma ajute si fratele meu, am discutat cu el, mi-a dat cartea de identitate pentru a-i intocmi un contract de munca. I-am dat 100 de lei pe acea zi, asa ca intre frati. Contabila a intocmit contractul dar intre timp fratele meu s-a suparat si a plecat. Ulterior primesc un control de la ITM ci ca fratele meu a lucrat la mine fara contract de munca. Eu i-am explicat inspectorilor cum a stat situatia, ca da intr-adevar era pregatit contractul dar nu s-a mai semnat. Ba mai mult fratele meu a fost cel care m-a reclamat. Am primit o amenda de 10.000 de lei.
Inspectorii au zis sa pun pe fratele meu sa semneze contractul macar pe acea zi cand a fost la mine, adevarul e ca nici nu a lucrat, mai mult i-am aratat despre ce ar fi vorba si pentru ce va semna contractul de munca. El acum nu vrea sa semneze contractul.
Cei de la ITM mi-au zis ca am 15 zile pentru contestatie, dar nu stiu la ce s-au referit si nu prea mai stiu ce sa fac. Au zis ca ma asteapta in 15 zile sa revin la ei cu contestatia si sa expun parerea mea. Contestatia sa depun la ITM sau la Judecatorie? Din ce am gasit pe internet astfel de contestatii se depun la Judecatorie, atunci nu inteleg de ce mi-au zis sa ma duc la ei cu contestatia.
Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:47, 20 August 2015
Daca controlul efectuat de inspectorii de munca s-a finalizat atat prin incheierea unui proces-verbal de control, cat si a unui proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor, daca au fost identificate fapte care genereaza raspunderea contraventionala a angajatorului, atunci procedura de contestare consta in :
1. Contestarea proceselui-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor, conform O.G. nr. 2/2001 - aceasta se va face la judecatoria in a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal de constatare si aplicare a sanctiunii.

2. Contestarea in contencios administrativ a proceselui-verbale de control, potrivit Legii nr. 554/2004. In acest sens:
- se va solicita ITM sau autoritatii ierarhic superioare (Inspectia Muncii) reexaminarea si revocarea, in tot sau in parte, a actului emis cu incalcarea drepturilor si intereselor legitime.

- dupa raspunsul primit se va formula si depune actiunea in contencios administrativ la Tribunalul - Sectia Contencios administrativ de la domiciliul reclamantului sau cel de la domiciliul/sediul paratului.

Procesul verbal de control poate fi contestat in conditiile art.1 si 7 din Legea 554/2004, si anume :
art.7 alin.1 : Înainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autoritătii publice emitente sau autoritătii ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia.
Multumesc frumos pentru ajutor. Asta inseamna ca am de facut 2 contestatii, unul catre judecatorie, unde contest sanctiunea si unul catre ITM pentru a revoca sau reexamina procesul verbal de control?
Cele doua acte le pot face concomitent? Adica daca ITM da seama ca i-am dat in judecata nu exista posibilitatea ca la reexaminarea procesului verbal sa-mi dea o alta amenda si mai mare?
Intr-adevar, ati intreles corect procedura de contestare.

Cele doua actiuni se pot depune concomitent .

... daca ITM da seama ca i-am dat in judecata nu exista posibilitatea ca la reexaminarea procesului verbal sa-mi dea o alta amenda si mai mare?


In practica ITM-urilor nu a exista o astfel de situatie. Majoritatea contestatiilor la procesul verbal de control sunt respinse.
Multumesc pentru raspunsurile primite pana acum, asa am procedat cum m-ati sfatuit.

Acum insa a intervenit o alta problema. Beneficiarul lucrarii, desi avem un contract de antrepriza mi-a transmis telefonic ca nu mai are nevoie de serviciile mele si ca va executa el lucrarea. Mai are de platit o anumita suma, cu toate astea nici nu mai doreste sa auda de acea factura.
Acum tinand cont ca nu ma lasa sa continui lucrarea as dori sa reziliez contractul pentru ca mi-e frica ca ma va actiona in judecata pentru neexecutare. In contract e stipulat aceasta posibilitate, adica rezilierea.
Incheiati un acord cu acel beneficiar in privinta rezilierii contractului de comun acord.

Alte discuții în legătură

Cum pot contesta un raport itm augustin39 augustin39 unde se poate depune o contestatie al unui raport facut de itm in urma unui control facut in urma unei sesizari al unui angajat cu privire la unele neregulila ... (vezi toată discuția)
Contestare pv control itm ela15 ela15 In urma unui control din partea ITM s-a intocmit un proces-verbal de control si un pv de constatare si sanctionare a contraventiilor. Care-i procedura de ... (vezi toată discuția)
Contestatie pv itm roxanabra1 roxanabra1 buna ziua in data de 3 -10 s-au prezentat la sediul firmei 2 inspectori itm impreuna cu politistul de sectie . au fost gasiti 2 angajati din cei 4 carora li ... (vezi toată discuția)