avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Ore suplimentare neplatite
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Ore suplimentare neplatite

Buna ziua,
Am de efectuat o expertiza judiciara in cauza promovata de un salariat in functia de sofer care solicita plata orelor suplimentare efectuate pe perioada lucrata.Am solicitat angajatorului o serie de documente (condica prezenta, pontaje, ordine deplasare, foi parcurs, diagrame auto, regulament intern, contract colectiv de munca, contract individual de munca) dar nu prea m-am dumirit cum pot sa dau un raspuns corect avand in vedere ca nu stiu foarte bine care este regimul de lucru al soferilor si ma refer aici la timpii de sofat, deplasarile din tara la diversi furnizori care se intind pe cate 2- 3 zile. Orice sugestie mi-ar prinde bine...astept cu interes un sfat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:30, 25 August 2015
1. Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara.

2. In acest caz, vedeti care este timpul de munca normal prevazut in c.i.m., apoi vedeti care este numarul total de ore lucrate de un sofer intr-o luna. Ceea ce depaseste peste numarul de ore lucratoare sunt considerate ore suplimentare.
De exemplu, daca luna are 168 de ore lucrataoare , ceea ce depaseste acest numar este considerata munca suplimentara.

3. Vedeti si aceste link-uri:
[ link extern ]

www.avocatnet.ro/content/for...
Daca solicitati diagramele de la tahograf, puteti identifica orele efective de sofat/ zi/ cursa efectuata si puteti compara cu mentiunile din ordinele de deplasare si pontajele lunare.
Va trebui sa tineti cont si de cele 2 zile consecutive de repaus saptamanal, vis a vis de prevederile din CCM incheiat la nivelul firmei si CIM al soferului.
Am citit cu interes raspunsurile dvs. si incerc sa gasesc solutia cea mai corecta la nemultumirea salariatului in cauza: concret, in decursul fiecarei luni, acesta face deplasari in tara care se intind pe 2-3 zile (ex. pleaca pe 22 febr.2012 orele 6:15 si se mai intoarce pe 23 febr.2012 orele 21:45 realizand un total de 39:30:00 ore). Va rog sa ma corectati daca gresesc: doua zile lucrate = 16 ore plus 11 ore odihna = 27 ore; rezulta un numar de 12:30:00 ore suplimentare pe care angajatorul trebuie sa i le plateasca, el fiind la dispozitia angajatorului in acest interval de timp. Am studiat si diagramele de la tahograf, dar ca timp de conducere nu depaseste limita legala de 9 ore pe zi intrucat conduce 4 ore intr-o zi apoi 4 ore in cealalta (drum dus-intors). A primit diurna de 13 lei/zi (in anul 2012). In statul de plata este pontat 8 ore/zi, fara plati suplimentare. Are cateva sambete lucrate si a primit zile libere corespunzatoare.
Cu stima,
Trebuie sa tineti cont si de faptul ca este in delegatie, pentru care primeste diurna si nu este in ore suplimentare, mai ale sin conditiile in care respecta orele de condus/ orele de repaus, resepctiv ce face in perioada de repaus - presteaza activitati pentru angajator sau este liber sa faca ce doreste.
Persoana aflată în delegare trebuie să-şi desfăşoare activitatea în cadrul programului normal de lucru al unităţii la care se efectuează delegarea. Pe timpul delegării nu se pot plăti ore suplimentare.

Persoana aflată în delegare care, pentru realizarea sarcinilor rezultate din obiectivele delegării, a desfăşurat activitate peste durata normală de lucru sau într-una din zilele de repaus săptămânal sau sărbătoare legală, confirmată de unitatea la care s-a efectuat delegarea, beneficiază, cu aprobarea conducerii unităţii, de timp liber în compensare, potrivit reglementărilor legale.

Alte discuții în legătură

Diurna si orele suplimentare haiduc haiduc buna ziua! am o intrebare legata de \"relatia\" dintre diurna si (ne)plata orelor suplimentare. concret, bugetar fiind, beneficiez de o diurna \"uriasa\" ... (vezi toată discuția)
Timpul de lucru in delegatie ddoinatm ddoinatm in calitate de salariat al unui SRL, sunt trimis in delegatie in alta localitate decat in cea care lucrez, iar timpul de deplasare este de aproximativ 7 sau 8 ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale soferi mioara danaila mioara danaila O firma de turism organizeaza, la cererea clientilor ,excursii in week-end. Soferul este angajat cu contract de munca de 8 ore. In cursul unei saptamani , ... (vezi toată discuția)