avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas sot supravietuitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas sot supravietuitor

Buna seara,

Pe 18 Decembrie 2014, chiar de ziua mea, am primit o Notificare de la firma Burda International, dupa 12 ani de lucru, ca mi se incheie contractul de colaborare permanent pe drepturi de autor pe care-l aveam. De atunci imi caut un loc de munca si pentru ca am 53 de ani si nu am carnet de conducator auto nu ma incadrez niciunde. In consecinta de atunci nu mai am nici un venit si sunt ajutata de tatal meu, care imparte pensia cu mine. E o situatie imposibila; Am terminat Facultatea de arte plastice N. Grigorescu din Bucuresti cu specialitatea Scenografie, sunt membru al Uniunii Cineastilor din Romania, am o vechime in munca de 34 ani, nu am dreptul la somaj pentru ca firma nu mi-a achitat datoria catre somaj exact cei 2 ani care sunt necesari, restul fiind achitat- adica 32 ani si nici nu am fost instiintata ca este de datoria mea sa achit si sunt vaduva din 2009 dupa 25 de ani de casatorie. Nu as fi vrut sa ajung niciodata la a pune o asemenea intrebare, dar in situatia data nu am de ales. Am dreptul la pensie de urmas dupa sotul meu care a fost regizor film de animatie?
Ultima modificare: Duminică, 16 August 2015
Toia Luminita, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:32, 17 August 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
...

Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.

(2) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta si de durata casatoriei, daca decesul sotului sustinator s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale si daca nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie ori daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.

Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

2. - Daca sunteti nascuta in decembrie 1961 atunci varsta standard de pensionare este de 62 de ani si 2 luni.
- In februarie 2024 puteti solicita pensie pentru limita de varsta situatie in care puteti opta pentru pensia proprie sau pentru pensia de urmas.
Ultima modificare: Luni, 17 August 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie sot supravietuitor carastefan carastefan Doi soti, unul pensionar celalalt inca activ in concediu medical dar cu perspective de a obtine o pensie mai mare, deasemenea cu perspectiva (medicala) de-a ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas papy03 papy03 In urma decesului sotului, sotia vaduva are dreptul la pensie de urmas daca are venituri sub cele modeste (778 lei), iar durata casatoriei a fost de peste 15 ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas karina25 karina25 as avea o intrebare am 25 de ani,tatal meu a lucrat in cadrul armatei si beneficiez de pensie de urmas as vrea sa va intreb daca dupa ce implinesc varsta de ... (vezi toată discuția)