avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1324 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie somaj --
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie somaj --

dosarul pentru acordarea indemnizatiei de somaj a fost depus la terminarea liceului in 2012, am primt o luna indemnizatie( am cerut sistarea indemizatiei , nu am mai primit nimic) si apoi in septembrie 2012 m-am inscris la o scoala postliceala:am absolvit acum in august 2015 si vreau sa cer indemnizatie in continuare de somaj , deoarece nu am primit decat o luna ..mai pot depunde dosar sa primesc indemnizatie pana la gasirea unui loc de munca?( primind din cele 6 luna doar o luna acum la absolvire in 2015 august ?)multumesc anticipat

întrebarea este daca se mai poate plati indemnizatie acum la absolvire sau nu
Ultima modificare: Marți, 18 August 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune ca indemnizaţia de şomaj prevãzutã pentru absilventi se acorda o singurã datã, pentru fiecare formã de învãţãmânt absolvitã.

2. Adica veti putea primi acum iar, la absolvirea scolii postliceale, indemnizatie de somaj, in calitate de absolvent, timp de 6 luni.
Ultima modificare: Marți, 18 August 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune ca indemnizaţia de şomaj prevãzutã pentru absilventi se acorda o singurã datã, pentru fiecare formã de învãţãmânt absolvitã.

2. Adica veti putea primi acum iar, la absolvirea scolii postliceale, indemnizatie de somaj, in calitate de absolvent, timp de 6 luni.

ultima dată editat de tudorvaleriu pe data de Marti, 18 August 2015, 17:12

Mare nelamurire ..dupa ce am solicitat somaj pentru acesta situatie ..raspunsul primit de la fortele de munca a fost ca nu se mai acorda somaj deoarece dupa liceu s-a primit o luna indemnizatie ,iar acum nu se mai acorda deoarece liceul este considerat aceeasi forma de invatamant ca si scoala postliceala.Nnu mai inteleg nimic.Ce trebuie sa fac???
1. - Raspunsul dat de Agentia de Somaj este incorect deoarece nu v-a aratat baza legala a raspunsului dat.
- In Legea 76/2002 nu se precizeaza nicaieri ca "liceul este considerat aceeasi forma de invatamant ca si scoala postliceala".

2. Puneti intrebarea la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro

3. Rog sa postati si aici raspunsul primit, poate ma foloseste si altora! Multumim!
Probabil ca au dat o alta interpretare a Legii nr.1/2011:
Art.22
(1) Sistemul naţional de învăţământ preuniversitar este constituit din ansamblul unităţilor de învăţământ de stat, particulare şi confesionale autorizate/acreditate.
(2) Învăţământul preuniversitar este organizat pe niveluri, forme de învăţământ şi, după caz, filiere şi profiluri şi asigură condiţiile necesare pentru dobândirea competenţelor-cheie şi pentru profesionalizarea progresivă.

Articolul 23
(1) Sistemul naţional de învăţământ preuniversitar cuprinde următoarele niveluri:
a) educaţia timpurie (0-6 ani), formată din nivelul antepreşcolar (0-3 ani) şi învăţământul preşcolar (3-6 ani), care cuprinde grupa mică, grupa mijlocie şi grupa mare;
b) învăţământul primar, care cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV;
c) învăţământul secundar, care cuprinde:
(i) învăţământul secundar inferior sau gimnazial, care cuprinde clasele V-VIII;
(ii) învăţământul secundar superior care poate fi:
- învăţământ liceal, care cuprinde clasele de liceu IX-XII/XIII, cu următoarele filiere: teoretică, vocaţională şi tehnologică;
- învăţământ profesional cu durata de minimum 3 ani;
d) învăţământul terţiar nonuniversitar, care cuprinde învăţământul postliceal.
(2) Învăţământul liceal este organizat în două cicluri care se succedă: ciclul inferior al liceului, format din clasele a IX-a - a Xa, şi ciclul superior al liceului, format din clasele a XI-a - a XII-a/a XIII-a.
(3) Învăţământul liceal, vocaţional şi tehnologic, învăţământul profesional şi învăţământul postliceal se organizează pentru specializări şi calificări stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale, în conformitate cu Registrul naţional al calificărilor.

Intr-adevar, invatamantul liceal si cel postliceal fac parte din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar
freeelis a scris:
invatamantul liceal si cel postliceal fac parte din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar

1. Asa este dar invatamantul preuniversitar are mai multe forme de invatamant: liceul, scoala postliceala etc.

2. Ca urmare Agentia de Somaj nu are dreptate in cazul de fata deoarece nu are acoperire legala pentru raspunsul dat.

Alte discuții în legătură

Scoala profesionala alin81 alin81 Buna ziua am o mare rugaminte...as dori sa stiu daca scoala profesionala de 3 ani absolvita se incadreaza la studii medii...si daca da in ce lege se incadreaza ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna studii medii? venturianov venturianov buna ziua in perspectiva participarii la un concurs, vă rog sa ma lamuriti in ceea ce priveste criteriul impus prin condiţiile de concurs si anume studiile ... (vezi toată discuția)
Studii medii Vrxi Vrxi Dacă am 1o clase puls 2ani de scoala profesională ,se considera studii medii? (vezi toată discuția)