avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare CIM conform art. 56 lit. c din Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare CIM conform art. 56 lit. c din Codul Muncii

Conform Codului Muncii, art. 56, lit. c CIM-ul inceteaza de drept "la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare".
Se da urmatorul exemplu: salariatul isi depune dosarul la Casa Judeteana de Pensii la data de 30.06.; CJP trimite o instiintare catre angajator la data de 24.07; salariatul aduce angajatorului decizia in data de 06.08. in care este specificat faptul ca drepturile ii sunt calculate de la data de 30.06. Pe toata aceasta perioada salariatul presteaza in continuare activitate. Cu ce data ar trebui sa i se intocmeasca decizia de incetare a CIM?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:38, 23 August 2015
buna,
deci, daca vorbim de:
1. "data indeplinirii cumulative a conditiilor de pensie pentru limita de varsta", si data respectiva este luni 24.08. 2015, atunci CIM inceteaza luni 24.08.2015;
2. daca vorbim de limita de varsta cu reducere de varsta de pensionare (vezi grupele de munca), atunci, ii depui dosarul, si cand ai primit instiintare scrisa de la Casa de pensii, ii faci incetare (de ex: instiintarea ajunge la tine pe 24.08 la ora 2, cand omul este deja in productie, sau este pe teren si vine peste 2 zile, sigur ca ii incetezi cim cu ziua imediat urmatoare, sau cand revine de pe teren, doar nu ii zici sa lasde masina, scule, etc in timisoara ca sa isi faca fisa de lichidare)
3. daca vorbim despre gr 1 si 2 de invaliditate, ii faci incetarea cand primesti hartia de la comisia de expertiza a casei de pensii,
4. daca vorbim despre gr 3 de invaliditate, cand primesti hartia de la comisia de expertiza, ii faci dosar de PROPUNERE de pensionare si ii incetezi CIM cand primesti instiintare de emitere decizie pensie de la casa de pensii.
sper ca te-am lamurit
In primul rand, trebuie sa ne spuneti despre ec pensie este vorba?
E vorba de pensionare pe limita de varsta.
daca este limita de varsta (adca indeplinire conditii de varsta si stagiu de cotizare)...atunci ii incetezi cand face 65 ani; adica m-am nascut in 20.09.1950, atunci cim inceteaza cu 56 c, pe data de 20.09.2015; asta inseamna ca ii faci decizie de incetare cu data de 20.09.2015!
daca vorbim de limita de varsta cu reducere de varsta de pensionare (care se inceteaza tot cu 56c), atunci ii depui dosarul anticipat cu 5 ani sa spunem (pt 22 ani lucrati in grupa 2a de munca), si cand iti vine informare de la casa de pensii , ii faci incetare CIM. Te-am lamurit?
Data incetarii trebuia sa fie data de 30.06.2015.

Prin urmare. avand in vedere ca a continuat activitatea, c.i.m. va putea inceta prin una din modalitatile prevazute la art.55 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de drept ContSters228970 ContSters228970 daca am implinit varsta pentru pensia de drept, conform art.56 si 57 din codul muncii,sunt obligat sa ma pensionez? c.m. este nul dupa implinirea varstei? (vezi toată discuția)
Pensie sexu sexu am depus dosarul de pensionare,dureaza cateva luni pina vine hotarirea,in acest timp pot fi dat afara de la serviciu ? pot sa-mi scot concediu medical in ... (vezi toată discuția)
Incetare cim perioada determinata irumes irumes Am un salariat cu CIM pe perioada determinata. Data la care expira CIM-ul este 05.08.2016. Salariatul a depus la casa de pensii, fara sa ma anunte, dosar in ... (vezi toată discuția)