avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternitate si indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternitate si indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

Lucrez la o firma din 20 mai a.c., recent am aflat ca sunt insarcinata si ar trebui sa nasc prin aprilie,vreau sa stiu daca beneficiez de indemnizatia pentru cresterea copilului si daca am dreptul la concediu de maternitate....precizez ca nu am facut pauza inainte sa incep lucrul la firma aceasta, am fost in preaviz la firma ce am lucrat inainte 3 ani pana in 6 iunie.M-ar mai interesa daca salariul net sau brut se calculeaza pentru plata indemnizatiei.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:32, 23 August 2015
Și în anul 2015 indemnizatia pentru cresterea copilului se menţine la cuantumul de 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni anterioare naşterii, precum şi acordarea indemnizaţiei indiferent de numărul de copii, nu doar pentru primele 3 naşteri, aşa cum prevedea legea anterioară.

Cuantumul indemnizatiei lunare pentru creșterea copilului reprezintp 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, dar, in functie de perioada de concediu pe care o aleg părinții, acesta are anumite limite minime si maxime.

Indemnizatiei se calculează prin raportare la indicatorul social de referinta (ISR), acesta având in anul 2015 valoarea de 500 de lei , valoare nemodificată din anul 2008.

(N.M. Copy-paste fara indicarea sursei. Sunt si informatii nesolicitate sau fara legatura cu subiectul.







Ultima modificare: Duminică, 23 August 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
1. Aveti dreptul la concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) daca aveti cel putin 22 de zile lucratoare lucrate in cele 12 luni premergatoare lunii in care ati intrat in concediul de maternitate.

2. - Aveti dreptul la concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta acestuia daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) aveti neituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioada asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

- Daca veti naste in aprilie 2016 cele 12 luni eligibile sunt mai 2015 - aprilie 2016.
- Conform datelor prezentate de dvs. veti beneficia de CCC si indemnizatia aferenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil 2015-2016 szaliatti szaliatti Buna ziua, as dori sa va intreb cum se calculeaza indemnizatia de crestere la copil pentru sotia mea cine ar intra in concediul de maternitate anul asta din ... (vezi toată discuția)
Concediu maternal Ioana1707 Ioana1707 Buna seara! Ma aflu in urmatoarea situatie: lucrez de 5 luni si sunt insarcinata in 2 luni. As dori sa imi iau concediu maternal cu 2 luni inainte sa ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal si concediu prenatal ELENAGOGONEA ELENAGOGONEA Buna ziua , Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cum se calculeaza riscul maternal si concediul prenatal? din cate am citit riscul maternal este 75% ... (vezi toată discuția)