avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pot cumpara teren ca cetatean american?
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pot cumpara teren ca cetatean american?

Buna ziua, incerc sa dau de niste raspunsuri concrete de ceva vreme, si am zis poate aici am mai mult noroc. Sunt stabilit in state de 15 ani, sunt cetatean american. Nu mai am nici un act romanesc, cu toate ca sunt cetatean roman. Doresc sa ma intorc in Romania in viitorul apropiat, dar pana atunci, vreau sa cumpar un teren pe care sa imi construiesc o casa. Care ar fii cea mai usoara cale? Sotia mea are pasaport romanesc, dar nu mai are buletin. Nu pot sa ajung in tara decat la vara, cand as avea doar 2 saptamani la dispozitie, in care sa cumpar terenul, dar nu si pentru acte...Ce ma sfatuiti? Pot sa cumpar terenul cu pasaport american? Am timp sa imi fac o carte de identitate provizorie in cateva zile? si ar fii de ajuns cartea de identitate provizorie pentru achizitionarea terenului? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:16, 24 August 2015
Cetățeanul american poate dobândi dreptul de proprietate asupra unei construcții, însă va avea doar un drept de superficie asupra terenului aferent construcţiei pe perioada existenței acesteia.
cheloo03 a scris:

Sunt stabilit in state de 15 ani, sunt cetatean american. Nu mai am nici un act romanesc, cu toate ca sunt cetatean roman.

Inteleg ca aveti dubla cetatenie deci in cazul dvs. nu e valabil ce s-a scris mai sus.
As zice sa mergeti la notarul unde veti face contractul de v-c a terenului si intrebati daca e suficient ca sotia are pasaport romanesc, deci sa fie ea cumparatorul. Va fi intrebata daca e casatorita, deci terenul va fi bun comun daca nu declarati altfel. Duceti si certificatul de casatorie.

Daca totusi nu se poate sa cumpere cu pasaportul CRDS si se cere act de identitate romanesc va puteti face, asa cum ati zis deja, o carte provizorie la Serv. Evidenta de la ultimul loc de domiciliu. Se elibereaza repede (max. 2-3 zile).
Acte necesare aici:
[ link extern ]

Notarul incheie acte notariale pe baza pasaportului CRDS. Nu este necesar sa solicitati la serv. de evidenta eliberarea cartii de identitate provizorii. Mai degraba va indic si dvs. sa aveti ca si sotia un pasaport CRDS, astfel ambii dobanditi proprietatea ca si cetateni romani cu domiciliul in strainatate. Find cetateni romani pasapoartele CRDS le puteti solicita de la ambasada Romaniei din America.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatean roman-american cu domiciliul stabil in sua ,c.i. provizorie in romania ili47 ili47 Buna , situatia este urmatoare *cetatean roman-american stabilit de 20 de ani in SUA *cu ocazia dobandirii casa si teren .Notarul cere dovada cetateniei ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate romaneasca, domiciliul in sua rodiea10 rodiea10 Daca am cetatenie romana si americana,pot avea si Buletin de identitate romanesc?sau care este documentul ce-l pot detine in aceasta situatie?Sint in ... (vezi toată discuția)
Dubla cetatenie si actul de identitate al cetateanului roman ContSters185701 ContSters185701 O persoana cu dubla cetatenie poate detine carte de identitate pentru fiecare tara a carei cetatean este? (vezi toată discuția)