avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de rulment cumparare apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de rulment cumparare apartament

Buna ziua,


Va rog sa am ajutati cu o informatie referitoare la ce se intampla cu fondul de rulment dupa cumpararea unui apartament.

Situatia este urmatoarea:

In luna iunie a acestui an am cumparat un apartament, care la momentul respectiv avea cumulat un fond de rulment in valoare de 445 lei.Din aceasta suma, s-au folosit 137 lei pentru acoperirea intretinerii pt luna mai ( corespunzatoare lunii in care fostul proprietar a locuit aici), iar restul de 308 lei a fost restituit la cerere fostului proprietar. Acum, la afisarea intretinerii pt luna iulie, eu, noul proprietar, figurez cu intretinerea aferenta lunii iulie + restanta pe coloana pt fondul de rulment, in valoare de 445 lei ( adica mi se imputa acum si suma de 137 lei care au fost folositi pt achitarea intretinerii pt luna mai, a fostului proprietar), iar la total plata pt luna iulie este suma de 682 lei.
Nu trebuia ca noul proprietar sa preia fondul de rulment de la 0 si sa cotizeze lunar cu o suma x pana la contituirea unei anumite valori? Este normal sa mi se treaca ca restanta tot fondul de rulment care s-a restituit fostului proprietar?
Daca fostul proprietar avea constituit un fond de rulment de cateva mii de lei, acum trebuia sa fac credit la banca sa platesc....

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: cornelusha , utilizator 08:00, 25 August 2015
Dvs va aflati in situatia in care ex proprietarul la plecare avea in evidenta 445 lei fond rulment din care s-a retinut c/v intretinere 137 lei=intretinere pentru luna in care ex proprietarul a locuit dar nu erau calculate obligatiile individuale
Asociatia a restituit ex proprietarului 308 lei ,moment in care in evidenta asociatiei de proprietari la apartamentul proprietatea dvs nu mai exista fond de rulment,pe care urmeaza sa il constituiti dvs
Dvs nu vi se imputa suma de 137 lei ci valoare fond integral de rulment de 445 lei -cat a hotarat adunarea generala ca este necesar pentru acoperire c/v intretinere apartamentele similare cu al dvs
Trebuie sa constituiti fondul de rulment aferent apartamentului dvoastra.
Exista optiunea ca fostul proprietar sa renunte la fondul de rulment la care avea dreptul cind a vindut si sa ii platiti lui cota respectiva.
Va multumesc pt raspuns. Am crezut ca fondul de rulment va trebui constituit treptat, prin plata lunara a unei anumite sume, nu tot odata.


Se poate achita si treptat in cateva rate, daca exista intelegere la nivelul conducerii asociatiei dv.
Nu trebuia ca noul proprietar sa preia fondul de rulment de la 0 si sa cotizeze lunar cu o suma x pana la contituirea unei anumite valori? Este normal sa mi se treaca ca restanta tot fondul de rulment care s-a restituit fostului proprietar?


Pai administratorul asta v-a si facut .V-a pus de la 0 fondul de rulment.
Si intrucat nu aveati nici o intretinere a considerat el ca probabil suma avuta de cel dinainte o sa fie si suma dumneavoastra ca fond de rulment.
Si 2 a mai considerat el ca sa nu se incurce in calcule ca trebuie sa dati toti banii odata sa nu mai stati cu cite 20 del lei sau 50.

Cam urat procedat dar nu a incalcat nici o lege.Mergeti si dumnevoastra si intrebati poate toti locatarii au aceeasi suma la dv in bloc si poate asa e acolo toti platesc intr-o rata.

HG 1588/2007

Art. 24. - (1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru incasarea fondului de rulment, casierul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta personalizata separata.
(3) In situatiile in care, prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul, chiriasul se obliga sa participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.
Ultima modificare: Marți, 25 August 2015
w_v_w_v, utilizator

Alte discuții în legătură

Retragere fond rulment cornelusha cornelusha Buna ziua, am o prietena care a incheiat un precontract cu o firma de imobiliare pentru a-si vinde apartamentul prin programul ,, prima casa\" Administratorul ... (vezi toată discuția)
Fond rulment pt chirii anl irimiadana irimiadana cand am inchiriat prin ANL o locuinta, mi s a oprit un fond de rulemnt. ulterior am cumparat apartamentul,dar fondul nu mi l au restituit. cand am solicitat ... (vezi toată discuția)
Sistemul de penalizare al asociatiei cosminaurel cosminaurel Chiar daca L230 permite aplicare de penalitati in regim propriu ,este normal sa aplicam penalitati daca furnizorii nu o fac ? (vezi toată discuția)