avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sistemul de penalizare al asociatiei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sistemul de penalizare al asociatiei

Chiar daca L230 permite aplicare de penalitati in regim propriu ,este normal sa aplicam penalitati daca furnizorii nu o fac ?
da pt ca se plateste din banii altora care ii crediteaza
Da, sistemul de penalizari al asociatiei are o destinatie mai larga.
Fondurile stranse au doua destinatii:
- plata penalizarilor catre furnizori
si / sau
- folosirea banilor pentru lucrari de intretinere, reparatii, modernizari ale proprietatii comune.

Sistemul propriu de penalizare al asociatiei pastreaza un oarecare echilibru al incasarilor, altfel, in lipsa lui, proprietarii, chiar cu posibilitati materiale, ar fi tentati sa intarzie sau chiar sa nu plateasca luni intregi cotele de intretinere, punand in dificultate toata asociatia, fara sa suporte niciun fel de repercusiuni.
Penalizarile sunt o modalitate de constrangere la plata intretinerii.
Pentru plata intretinerii restante pentru o luna se foloseste fondul de rulment al proprietarului respectiv, fond care se epuizeaza partial sau total.
Dupa epuizarea fondului de rulment, in cazul in care proprietarul continua sa nu isi achite la timp intretinerea, asociatia utilizeaza din fondurile de rulment ale celorlati proprietati ajungandu-se in situatia descrisa de @poparlan, proprietarii sa il "crediteze" benevol pe restantier astfel incat asociatia sa nu ajunga restanta la furnizori (cu toate ca legea prevede ca din fondul de rulment al unui proprietar nu se acopera restantele altuia decat cu acordul proprietarului caruia i se foloseste f.r).
Pe de alta parte asociatia are cheltuielie curente cu salariile angajatilor, indemnizatii, etc. care trebuie platite la timp, daca proprietarii nu isi platesc la timp cheltuielile de unde sa plateasca aceste cheltuieli?
Astfel ca exista motive pentru care sa se aplica penalizari la sume restante.
Si daca furnizorul nu a perceput penalitati ,cineva a achitat penalitati substantiale dar totusi se spune ca sunt restante la acel furnizor ,de ce din sumele incasate nu se fac plati la el ?
In cel mai rau caz penalizezi doar sumele la care faceti referire ( salarii ,idemnizatii )!
Si unde se specifica treaba cu f.r. ?
Ultima modificare: Marți, 6 Iunie 2017
cosminaurel, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)
Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari OpraM OpraM Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( ... (vezi toată discuția)