avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare

Buna ziua! Vreau sa ma edific asupra varstei de pensionare pentru sotul meu si am nevoie de ajutorul D-voastra.
Detalii:
Nascut pe 28 ian. 1956
Perioade in care a lucrat:
02 08 1973 - 25 08 1975 - Fabrica Metalurgica, grupa II;
19 01 1976 - 01 09 1977 - Schela Foraj, grupa II;
30 08 1978 - 17 09 1995 - D J D P, grupa II;
08 08 2006 - pana/si in prezent SNC, administrator firma.
Cand se poate pensiona pentru limita de varsta? Cand se poate pensiona anticipat? Multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:31, 24 August 2015
1. Pentru un barbat nascut in ianuarie 1956 varsta standad de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Din datele prezentate de dvs. reiese ca la data actuala are un stagiu de cotizare la pensie de 28 de ani si 8 luni.

3. Pentru cei 19 ani si 8 luni lucrati in gr. a II-a de munca (in procent de 100%):
- se reduce varsta standard de pensionare cu 4 ani (65 - 4 = 61 de ani) numai daca realizeaza stagiul complet de cotizare de 35 de ani;
-se adauga la stagiul de cotizare 4 ani si 9 luni (28/8 + 4/9 = 33 de ani si 5 luni).

4. - Pentru a putea solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare, la 61 de ani, in ianuarie 2016, trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de 35 de ani.
- Deocamdata are numai 33 de ani si 5 luni (mai are nevoie de 1 an si 7 luni).

5. - Pentru a solicita pensie anticipata (fara diminuare), la 60 de ani, trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de 43 de ani.
- Pentru a beneficia de pensie anticipata partiala, la 60 de ani, trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de 35 de ani.
Ultima modificare: Luni, 24 August 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul varsta pensie anticipata. Popa Cornel Popa Cornel Buna ziua, ma numesc Popa Corneliu si as vrea sa stiu si eu daca am dreptul de a avea pensie anticipata si daca as putea-o obtine anul acesta sau data cea mai ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? brezaloi brezaloi buna ziua .as dori sa stiu cand se poate pensiona mama.are un stagiu complet de cotizare de 35 ani ,din care 23 de ani in grupa 2,5 ani asistent social,8ani ... (vezi toată discuția)
Pensionare grupa 2 munca avramcrai avramcrai Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca ma pot pensiona normal sau anticipat. Sunt barbat, nascut pe 06.1954 si am lucrat 28.5 ani din care 19 ani in grupa a-2-a ... (vezi toată discuția)