avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de risc maternal

Buna ziua,
sunt angajata cu contract de drepturi de autor si as vrea sa stiu daca pot beneficia de concediu de risc maternal (in cazul in care se impune) si daca da, cine suporta concediul? angajatorul sau casa de sanatete? Mentionez ca imi platesc toate contributiile sociale.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:48, 25 August 2015
Contractul de drepturi de autor nu este supus legislatiei muncii.

Pentru a beneficia de concediu de risc maternal trebuie sa fie achitat contributia pentru concedii si indemnizatii (0,85%).
nu sunt salariat si lucrez doar pe drepturi de autor, in cazul acesta nu pot beneficia nici de indemnizatie, atata timp cat si eu si cel pt care lucrez ne platim impozitele catre stat?
Pentru a beneficia de indemnizatia de risc maternal trebuie sa fie achitata contributia mentionata mai sus.

OUG 158/2005 prevede :
Art.2
(1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, sunt:
....
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
.....

Art. 3
Dreptul la concediile şi indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) este condiţionat de plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate destinată suportării acestor indemnizaţii, denumită în continuare contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii.

S-a achitat si aceasta contributie ?
1. - Daca angajatorul nu a platit cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii atunci trebuie sa incheiati dvs. un contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) pentru aceasta contributie.
- Indemnizatia pentru concediul de risc maternal este suportata integral de CJAS.

2. Luati legatura cu CJAS pentru a incheia acest contract.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate la contract de drepturi de autor tina militaru tina militaru Buna ziua. Am o mare nelamurire. Sunt angajata din 01.01.2011 cu contract de drepturi de autor pe durata nelimitata. Acum sunt insarcinata si urmeaza sa nasc ... (vezi toată discuția)
Indemnizatii de gravide ptr pfa mihaelaionel87 mihaelaionel87 Buna ziua, Ma numesc Mihaela si va rog sa-mi raspundeti daca.... Sunt insarcinata si lucrez cu contract de colaborare la o companie de asigurai, avand un ... (vezi toată discuția)
Concediu medical - cine-l plateste? ionica83 ionica83 Buna ziua! Sunt medic stomatolog la propriul cabinet medical individual CMI , cotizez la pensii si casa de sanatate . In cazul unui concediu de risc maternal ... (vezi toată discuția)