avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cautiunea
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cautiunea

Buna ziua. Am si eu o intrebare legata de eliberarea pe cautiune, si anume daca aceasta este posibila in conditiile in care dosarul a fost incheiat (furt calificat) iar acuzatul si-a recunoscut fapta. mentionez ca acuzatul n-a mai avut antecedente. astept raspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 13:53, 13 Iulie 2009
Liberarea provizorie pe cautiune

Art. 1604: Conditiile liberarii

(1) Liberarea provizorie pe cautiune se poate acorda de instanta de judecata, atat in cursul urmaririi penale, cat si al judecatii, la cerere, cand s-a depus cautiunea si sunt indeplinite conditiile prevazute in art. 1602 alin. 1 si 2.

(2) Pe timpul liberarii provizorii, invinuitul sau inculpatul este obligat sa respecte obligatiile care ii revin potrivit art. 1602 alin. 3 si 31. Dispozitiile art. 1602 alin. 32 se aplica in mod corespunzator.

(3) Dispozitiile art. 1602 alin. 4 se aplica in mod corespunzator.

Art. 1605: Cautiunea

(1) Cautiunea garanteaza respectarea de catre invinuit sau inculpat a obligatiilor care ii revin in timpul liberarii provizorii.

(2) Cuantumul cautiunii este de cel pu tin 1.000 lei si consemnarea sa se poate face fie prin depunerea sumei de bani stabilita de catre instanta, fie prin constituirea unei garantii reale imobiliare la dispozitia instantei care a stabilit cautiunea.

(3) Consemnarea cautiunii se face pe numele invinuitului sau inculpatului si la dispozitia instantei care a stabilit cuantumul cautiunii.

(4) Cautiunea se restituie cand:

a) se revoca liberarea provizorie pentru cazul prevazut in art. 16010 alin. 1 lit. a);
b) se constata de instanta, prin incheiere, ca nu mai exista temeiurile care au justificat masura arestarii preventive;
c) se dispune scoaterea de sub urmarire penala, incetarea urmaririi penale, achitarea sau incetarea procesului penal;
d) se pronunta pedeapsa amenzii sau pedeapsa inchisorii cu suspendarea conditionata a executarii ori cu suspendarea executarii sub supraveghere sau cu executarea la locul de munca;
e) se dispune condamnarea la pedeapsa inchisorii.
f) cererea de liberare provizorie a fost respins a potrivit art. 160 8a alin. 6.

(5) Cautiunea nu se restituie, in cazul prevazut la lit. e), cand liberarea provizorie s-a revocat potrivit dispozi tiilor art. 16010 alin. 1 lit. b). Cautiunea se face venit la bugetul de stat, la ramanerea definitivaa hotararii de condamnare.

(6) In cazurile prev azute la lit. b)-e) se dispune si incetarea starii de liberare provizorie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cautiunea in procedura liberarii provizorii sub control judiciar gabitzu1ro gabitzu1ro Buna..daca se plateste cautiunea intr o procedura penala privind eliberarea sub contro judiciar ea poate fi admisa privind eliberarea sub contro judiciar si ... (vezi toată discuția)
Liberarea provizorie sub control judicar vs. pe cautiune airaam airaam de ce ar alege un inculpat sa solicite liberarea provizorie pe cautiune cand poate alege de liberarea provizorie sub control judiciar? multumesc ... (vezi toată discuția)
Control judiciar pici80 pici80 ce este\\"controlul judiciar\\"? o modalitate de executare a pedepsei? (vezi toată discuția)