avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate

Buna ziua. In urma divortului partea de 50% a apartamentului am achitat-o fostei sotii printr-un partaj voluntar cu sulta. Eu sunt recasatorit de 1 an si 2 luni, actuala sotie contribuind major la cumparatea acelei parti de apartament si de aceea conf legii dupa 1 an de casatorie i-am dat in acte jumatate din apartament. intrebarea este: exista vreo lege in caz de deces al unuia dintre noi, jumatatea celui decedat sa ii revina celui in viata, mentionand ca amandoi avem cate 2 copii din casatoriile anterioare?
Cel mai recent răspuns: vali_50 , utilizator 17:48, 25 August 2015
Nu exista o astfel de lege.
Se aplica prevederile mostenirii legale in ceea ce priveste sotul supravietuitor in concurs cu descendentii directi:

Art. 972
Cota succesorală a soţului supravieţuitor
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;
b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
(2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.
(3) Dacă, în urma căsătoriei putative, două sau mai multe persoane au situaţia unui soţ supravieţuitor, cota stabilită potrivit alin. (1) şi (2) se împarte în mod egal între acestea.

Detalii: [ link extern ]
multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri inainte de casatorie mshboss mshboss Buna seara! Sunt casatorit,sotia detine un apartament dinaintea casatoriei. Intrebarea mea este daca voi avea vreodata vreun drept legal asupra ... (vezi toată discuția)
Mostenire papacostas papacostas Care este cota parte pe care o mosteneste sotul supravietuitor din bunurile dobandite inainte de casatorie de la sotul defunct (vezi toată discuția)
Mostenire Liliminea@yahoo.com Liliminea@yahoo.com Santem 4 frati si avem o casa si pamant mostenit de la bunici .O sora a decedat(casatorita si nu are copii) Sotul ei supravietuitor are dreptul la ... (vezi toată discuția)